Náhrobky z německého hřbitova v Kvildě skončily na skládce, teď jsou zpět

12. leden 2018

Na německém hřbitově v Kvildě na Prachaticku se bude po více než padesáti letech znovu pohřbívat. Pietní místo, které se objevilo i ve filmu Král Šumavy, přitom mělo být vymazané z paměti lidí.

„V roce 1978 byly všechny náhrobky odstraněny a odvezeny na černou skládku nedaleko Kvildy. Když jsme tam přišli, viděli jsme zhruba pět náhrobků mezi starým železem a kopřivami, tak jsme si řekli, že je symbolicky vrátíme na původní místo,“ vypráví starosta Václav Vostradovský.

Nakonec se podařilo najít a na hřbitov vrátit zhruba padesát náhrobků. „Četl jsem i odkazy na to, že kříže byly uražené, a když jsme tu udělali průzkum, tak jsme je pod povrchem našli,“ dodává starosta.

Bez úhony se na hřbitově dochoval jen ústřední kříž, hrobka největšího průmyslníka a dva hroby za kostelem. Město sem nyní přidalo pamětní desku a oplotilo zbývající část hřbitova, kde byla márnice.

Na některých navrácených náhrobcích je podle Václava Vostradovského vidět zrůdnost minulého režimu. „Snažili se vymazat historii. Nejen, že náhrobky přišly o litinové kříže, ale na všech jsou vymlácené i fotky. Ještě občas nacházíme zbytky těch skleněných desek,“ říká.

Zástupci Kvildy se dokonce několikrát sešli se členy rodin z Mauth - Finsterau, kteří mají na tomto hřbitově své předky. „Pořád mají zakořeněnou Kvildu ve svých srdcích a kvitují, že chceme hřbitov obnovit. Několik lidí mě oslovilo, že mají zájem spočinout po celoživotní pouti na Kvildě,“ doplňuje.

Obec na obnově hřbitova pracuje už přes deset let. Podle starosty Václava Vostradovského se tam znovu začne pohřbívat v polovině letošního roku.

Spustit audio