Smetáčkovci a jejich oslava tradičního jazzu. Výběr z památného koncertu při vzpomínce na Pavla Smetáčka

Letošního 22. listopadu se uzavřela životní pouť klarinetisty a saxofonisty, zakladatele Traditional Jazz Studia, velkého znalce starého jazzu, ale také diplomata Pavla Smetáčka ve věku 82 let. U této smutné příležitosti jsme vybrali z koncertního archivu sestřih památného vystoupení kapely Traditional Jazz Studio neboli zlidověle Smetáčkovců.

Smetáčkovci zahráli ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice 25. listopadu roku 2009. Bohužel kapela, tehdy slavící 50 let od založení, přijela bez svého kapelníka Pavla Smetáčka kvůli náhlému onemocnění. A tak ten alespoň prostřednictvím svého bratra Ivana, který slovem večerem provázel, publikum z nemocničního lůžka pozdravil. 

Ovšem Smetáčkovci dorazili v silné sestavě v čele s pianistou a zakládajícím členem souboru Antonínem Bílým a s dalšími znamenitými hudebníky: klarinetistou Janem Chvostou, trumpetistou a kytaristou Vítězslavem Markem, zpívajícím saxofonistou Františkem Havlíčkem, trombonistou Michalem Havránkem, kontrabasistou Ondřejem Černilem a bubeníkem Arminem Reichem.

Zahráli stěžejní písně tradičního jazzu jako Ja Da, All Of Me, Basin Street Blues nebo Františkem Havlíčkem dvojjazyčně zazpívaný starý song Nobody's Sweetheart, který česky prý za pár minut do telefonu otextoval Ivan Mládek jako Vašku, neskákej do vody.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související