Slepice prohrály s klavírem. Virtuos Matyáš Novák ale věří, že se k neobvyklému koníčku zase vrátí

26. květen 2024

Za pár dní mu bude teprve šestadvacet let, ale svým uměním už dobývá svět. Klavírního virtuosa Matyáše Nováka znají posluchači nejen v koncertních síních, ale díky jeho neobvyklým zálibám si ho všimla i laická veřejnost. Slepice už sice momentálně nechová, ale lokálkami jezdí pořád rád.

Matyáš Novák se právě vrátil z turné po USA, následně hrál v Holandsku a Velké Británii. „Cestování po Evropě mi nevadí, na to jsem zvyklý, ale mezikontinentální lety jsou skutečně náročné. Člověk si musí nechat den na aklimatizaci, protože zvláště v případě Spojených států je časový posun značný, což mi neudělalo moc dobře. Ale samozřejmě na mém výkonu se to nesmí projevit,“ popisuje.

Mezi jeho oblíbené skladatele patří Antonín Dvořák, který je mu blízký i koníčky. Antonín Dvořák totiž miloval vlaky a choval holuby. „Já jsem choval asi patnáct let slepice, na několik let jsem k nim přidal i husy, perličky, krůty, křepelky,“ vypráví Matyáš Novák.

Čtěte také

Drůbež ale musela ustoupit umění. „Když je člověk několik týdnů pryč a nemá nikoho, kdo by se mu tak dlouho o zvířata staral, tak to prostě nejde. Došlo tedy na to, že jsem si musel určit priority. Přispělo k tomu asi i to, že jsem zakoupil starou nemovitost, kterou momentálně rekonstruuji, a chov jsem tedy musel přerušit. Pevně ale věřím, že se k němu v budoucnu vrátím,“ vysvětluje.

Matyáš Novák je také velkým fanouškem regionálních železničních tratí. „Lokálky mě naprosto fascinují, protože díky nim se člověk může podívat na místa, kam by jinak vůbec nezavítal. Když ta trať vede nějakým údolím podél řeky nebo se různě kroutí mezi poli, skutečně mi to dodává i inspiraci k hudební tvorbě,“ říká.

V červnu bude klavírista Matyáš Novák hostem festivalu Hvězdy nad Vltavou v Českých Budějovicích. Rozhovor s ním si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související