Sladké velikonoční pečení

27. březen 2013

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským i pohanským svátkem, a proto k nim patří nejen řada různých zvyků, ale také tradičních pokrmů a surovin. Připravili jsme pro Vás přehled známých i méně obvyklých sladkých pokrmů.

Jidáše
Jsou pečené kousky kynutého těsta, slazeného medem. Často se pečou jako uzlíky z vyváleného dlouhého pramenu těsta, který se svíjí do kruhů, spirál uzlů a podobně, a to na paměť zrádného Jidáše a jeho smrti oběšením.

Obyčejné kynuté těsto snadno připravíte ze čtvrt litru mléka, do teplého dejte necelou kostičku droždí a lžíci cukru, přidejte špetku soli a dvě hrstky polohrubé mouky. Vše rozmíchejte a nechte kvásek vzejít.

Mezitím si rozpuste asi 100 g másla nebo tuku na pečení a v něm rozmíchejte dvě plné polévkové lžíce medu, strouhanou citronovou kůru a dva žloutky, případně jedno celé vejce. Pak už zbývá jenom vše promíchat a následně přidávat asi 400 g hladké mouky a vše prohníst do hladkého, měkkého těsta.

Po jeho vykynutí rozvalujte do dlouhých pramenů a ty stáčejte a proplétejte jak libo. Vykynuté je pak pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Nejlepší jidášci jsou ještě vlažní, pomáznutí medem případně i máslem.

Kynuté těsto s majonézou
Dávné hospodyně zadělávaly kynutá těsta tak, že třely žloutky s cukrem a máslem do pěny. To je dodnes platná klasika, ale můžete zkusit jednoduché kynuté těsto do něhož přidáte majonézu tedy tuk a žloutky. V tomto ohledu se spoléhám na Zárubovu kvalitu.

Do 100 ml teplého mléka rozmíchejte kostičku droždí, trochu mouky, cukru a vzniklý kvásek nechte přikrytý vzejít. Do 100 g majonézy zamíchejte 1 vejce a nastrouhanou či sekanou citronovou kůru. Když kvásek vykyne, přimíchejte nejprve majonézu s vejcem a poté 50–60 g cukru. Nakonec zapracujte postupně 500 g polohrubé mouky. Vzniklé těsto by mělo být měkké a po prohnětení se začne samo odlepovat od stěn nádoby. Po jeho vykynutí z něho tvořte koláče, copy či záviny ale třeba i buchty podle libosti. Samozřejmě, že můžete přidat také mandle a rozinky a upéci z něho mazanec.

Piškotový beránek
Bílky z pěti vajec ušlehejte se špetkou soli na hustý sníh. Do něho potom zvolna a postupně, po lžících přidávejte 160 g cukru krupice. Když hmota při stálém promíchávání zahoustne a cukr se v ní rozpustí, přidávejte opět postupně po troškách žloutky vyšlehané s 60 ml oleje a následně 100 g mouky důkladně promíchané s 50 g škrobové moučky. Stejnorodé těsto pak nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte při 180 stupních v předehřáté troubě asi dvacet minut.

Velikonoční beránek

Tvarohovka
Tak jsem pojmenoval rychlou variantu na mazanec či starodávný syrný koláč pečný o velikonocích. Věřte mi, že ji zvládne každý a pro skvělou dobrotu nemusí trávit u plotny celý půl den.

Na základní dávku mějte: 250g měkkého tvarohu na pečení, 2 vejce, 8 polévkových lžic oleje, 12 lžic mléka, 150g cukru krupice, dva vanilkové cukry, kůru z jednoho citronu, 500g polohrubé mouky, jeden a půl sáčku kypřícího prášku, rozinky, sekané mandle, kandované ovoce o celkové hmotnosti 300 g.

Tvaroh, vejce, olej, mléko, cukr a citronovou kůru s vanilkovým cukrem smíchejte pečlivě ve stejnorodou hmotu. Do mouky rozmíchejte prášek do pečiva a nasypte rozinky i oloupané a posekané mandle a kandované ovoce. Mouku pak postupně vmíchejte do tvarohového základu a míchejte tak dlouho až se těsto přestane lepit.

Těsto pak vložte do olejem vytřené formy, mokrou stěrkou ho urovnejte a pečte v troubě při 180 stupních přes půl hodiny. Že je tvarohovka upečená poznáte podle toho, že do ní zabodnutá špejle po vytažení není lepivá od nedopečeného, mazlavého těsta.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.