Skoro dva tisíce raftů a kánoí musí před létem opravit technici v loděnici ve Vyšším Brodě

20. květen 2023 08:43

Jihočeské vodácké půjčovny a kempy musely kvůli rostoucím cenám energií a dalším nákladům navýšit ceny o 10 až 15 procent. Teď ladí poslední detaily před startem hlavní sezóny na řece Vltavě.

V loděnici ve Vyšším Brodě finišují s opravami lodí. „Teď zrovna opravuji podlahu, proděravěla se o kámen. Dám tam záplatu a mělo by to vydržet všechno. Letos jsme měli zhruba 1500 rozbitých nafukovacích lodí plus nějaké plastové,“ říká Jakub Beran, servisní technik Ingetour.

Firma vedle půjčovny lodí provozuje čtyři kempy na Vltavě od Vyššího Brodu do Českého Krumlova. Letos si vodáci mírně připlatí. „Týká se to půjčovny i ubytování, jde o deset procent, u některých položek o patnáct, takže jsme pořád pod úrovní současné inflace. Vstupy jsou obecně pořád dražší – energie, mzdové náklady, zpracování odpadu, všechno šlo opravdu nahoru,“ vysvětluje manažer Jan Straka.

Čtěte také

Přes zimu udělala společnost Ingetour největší úpravy v kempu U Fíka v Nahořanech na Českokrumlovsku. „Bylo tam čtrnáct chatek a v letošním roce vzniklo dvacet nových. Jsou tam i podsadové stany,“ popisuje Jan Straka.

Servisu lodí se v těchto dnech věnuje i půjčovna Ká-servis v Boršově nad Vltavou. V jejím areálu najdou vodáci také několik novinek. „Máme nové převlékárny, stojany na rafty. Jsme na zhruba 300 lodích, z toho šedesát jsou rafty, pak máme plastové lodě, paddleboardy,“ vyjmenovává provozovatel Jakub Litvan.

Boršovská půjčovna zdražila zatím jen symbolicky. Za raft zaplatí vodáci o padesát korun víc, za loď o dvacet korun víc než loni.

Zájem o lodě je podle obou půjčoven o dvacet procent vyšší než loni. Na oba červencové svátky už mají skoro obsazeno. V současnosti plují po Vltavě především školní skupiny, hlavní sezona začne v červnu. Ročně spluje Vltavu zhruba 300 tisíc vodáků.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související