Lodí na Vltavě mezi Budějovicemi a Orlíkem přibývá. Přístavy v Českém Vrbném a Hluboké už jsou plné

10. květen 2023 16:31

Stejně jako v předchozích letech očekávají provozovatelé značný zájem o lodní dopravu na horním toku řeky Vltavy. V úseku od Českých Budějovic na Orlík oficiálně začala plavební sezóna. Dlouhodobá stání v přístavech Hluboká nad Vltavou nebo České Vrbné jsou už teď plná. Ceny za kotvení plavidel se oproti loňsku zvedly jen nepatrně.

V přístavu v Českém Vrbném kotví například loď Martina Ondřicha. „Na plavební sezonu jsem se hodně těšil. Každý, kdo má loď, se těší, až ji bude moci dát na vodu. Teď je ideální počasí, takže tomu všechno nahrávalo,“ říká.

Služby spojené s provozem lodí se podle něj postupně rozšiřují. „Řekl bych ale, že jich zdaleka ještě není tolik, kolik by bylo potřeba. Také se zdražují, ale nijak výrazně, zatím je to únosné. Kdo vlastní loď, ten ví, že to není úplně levný koníček,“ dodává.

Čtěte také

Oproti loňskému roku zdražilo pouze celosezónní stání v přístavu, a to z 10 tisíc na zhruba 12 350 korun. Krátkodobé kotvení zůstává bezplatné. „Střednědobé stání od dvou do třiceti dnů je za stokorunu denně a dlouhodobé stání za dva tisíce korun měsíčně, což jsou stejné ceny jako v loňském roce,“ doplňuje generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Prakticky ihned po spuštění registrací se naplnila kapacita pro dlouhodobé kotvení v přístavu v Českém Vrbném u Českých Budějovic. Podobné je to v Hluboké nad Vltavou.

Jednou z hlavních novinek letošní sezóny je kompletně dokončená oprava hráze a plavební komory na hněvkovické přehradě. „Byla prodloužena ta dělicí část mezi výtokem z elektrárny a plavební komorou, takže plavba nebude ovlivňována provozem vodní elektrárny,“ uvádí Petr Kubala.

Bezplatné zůstává i využití vývaziště pod Dlouhým mostem v Českých Budějovicích, které zahájilo provoz v loňském roce.

Spustit audio

Související