Sezóna jihočeských pálenic bude mírně podprůměrná. Nejoblíbenějšího ovoce, švestek, je málo

10. říjen 2022 11:35

Jihočeské pěstitelské pálenice vyrobily první pálenky z letošních višní a třešní. Slivovice letos ale moc nebude. Klasických švestek se na jihu Čech urodilo málo.

„Kvas zvenku nasajeme vývěvou do předlohové nádrže o stejném objemu jako kotel, tedy 300 litrů. Zároveň se předehřívá další kotel. Jeden kotel pálíme a druhý předehříváme,“ ukazuje destilační zařízení v pálenici ve Lhenicích na Prachaticku majitel Karel Gregora.

Pálenice momentálně vyrábí třešňovici. „Třešně, višně, to je první ovoce. Nakládali jsme ho zhruba v půlce července, asi dva měsíce kvasí, aby se cukry přeměnily na alkohol. Pak pálíme a destilujeme,“ vysvětluje.

Ovoce kvasí venku v barelech. „Tady máme nádrž, kde kvasí švestky. Letos švestek moc není. Vypadalo to, že budou, ale hodně popadaly, takže úroda bude podprůměrná. Odhaduji, že je jich tak o polovinu méně než loni,“ říká Lenka Gregorová.

Slabší je podle ní i úroda třešní. U hrušek očekává průměr, u jablek průměr až lehký nadprůměr. „I když je švestek letos méně, stejně tvoří většinu toho, co sem lidé vozí, protože slivovice je neoblíbenější ze všech druhů pálenek,“ dodává.

Vzhledem k tomu, že je málo ovoce, skončí pěstitelská sezóna o tři měsíce dřív, než je obvyklé, tedy příští rok v březnu.

Spustit audio

Související