Méně jablek než loni zatím zpracovaly moštárny. Podle provozovatelů je z nich ale více moštu

3. říjen 2022 14:09

Do moštáren na jihu Čech chodí méně lidí. Podle provozovatelů někde úrodu jablek poničily kroupy nebo mrazy, proto je zákazníků zatím méně.  Na druhou stranu je ale ovoce sladké a šťavnaté.

„Jablka sešrotujeme, potom přesypeme drť do lisu, zavřeme lis, pustíme vzduch a už nám krásně teče čirá šťáva. Pak se mošt ještě lije přes síto, aby v něm nezůstaly hrubé části – slupky z jablek, zbytky jadérek, stopky,“ popisuje celý proces moštování v pálenici Hvozdec na Českobudějovicku pracovník Jaroslav Kraft.

Moštování je poměrně náročné. „Hřbet ohneme docela často. Nejdřív musíme jablka převzít od zákazníka a dát na váhu, pak z váhy vysypat na šroťák, potom sešrotovanou drť do moštovacího lisu a vymačkanou zase vysypat. Když zákazník přiveze sto kilo jablek, zvedneme tak tři sta kilo,“ líčí Jaroslav Kraft.

Čtěte také

Pálenice vyrábí mošt nejen z jablek, ale také z hrušek, mrkve nebo červené řepy. Jejích služeb využil například Jiří Šífr. „Vezu jablka až z chalupy v Kostelní Radouni. Mošt máme rádi a jablka se musí nějak zpracovat, abychom je nevyhodili. Počítám, že ještě jednou pojedu,“ říká.

Podle majitele palírny Hvozdec Tomáše Linharta ale zatím zájem o moštování není tak velký, jak provozovatelé čekali. „Mysleli jsme, že sezona bude trošku lepší, mám pocit, že se ještě úplně nerozjela. Letos je i hezká výtěžnost, z kila jablek si zákazník odveze zhruba 0,7 litru moštu, loni to bylo horší, vycházelo to kolem šesti deci,“ uvádí.

Pracovníci pálenice zpracují i odpad. „Máme svoji oboru s dančí zvěří, takže odpad spotřebujeme na krmení,“ vysvětluje Tomáš Linhart. Pálenice Hvozdec bude moštovat jablka a další ovoce zhruba do konce října.

Spustit audio

Související