Méně jablek než loni zatím zpracovaly moštárny. Podle provozovatelů je z nich ale více moštu
Do moštáren na jihu Čech chodí méně lidí. Podle provozovatelů někde úrodu jablek poničily kroupy nebo mrazy, proto je zákazníků zatím méně. Na druhou stranu je ale ovoce sladké a šťavnaté.
„Jablka sešrotujeme, potom přesypeme drť do lisu, zavřeme lis, pustíme vzduch a už nám krásně teče čirá šťáva. Pak se mošt ještě lije přes síto, aby v něm nezůstaly hrubé části – slupky z jablek, zbytky jadérek, stopky,“ popisuje celý proces moštování v pálenici Hvozdec na Českobudějovicku pracovník Jaroslav Kraft.
Moštování je poměrně náročné. „Hřbet ohneme docela často. Nejdřív musíme jablka převzít od zákazníka a dát na váhu, pak z váhy vysypat na šroťák, potom sešrotovanou drť do moštovacího lisu a vymačkanou zase vysypat. Když zákazník přiveze sto kilo jablek, zvedneme tak tři sta kilo,“ líčí Jaroslav Kraft.
Čtěte také
Pálenice vyrábí mošt nejen z jablek, ale také z hrušek, mrkve nebo červené řepy. Jejích služeb využil například Jiří Šífr. „Vezu jablka až z chalupy v Kostelní Radouni. Mošt máme rádi a jablka se musí nějak zpracovat, abychom je nevyhodili. Počítám, že ještě jednou pojedu,“ říká.
Podle majitele palírny Hvozdec Tomáše Linharta ale zatím zájem o moštování není tak velký, jak provozovatelé čekali. „Mysleli jsme, že sezona bude trošku lepší, mám pocit, že se ještě úplně nerozjela. Letos je i hezká výtěžnost, z kila jablek si zákazník odveze zhruba 0,7 litru moštu, loni to bylo horší, vycházelo to kolem šesti deci,“ uvádí.
Pracovníci pálenice zpracují i odpad. „Máme svoji oboru s dančí zvěří, takže odpad spotřebujeme na krmení,“ vysvětluje Tomáš Linhart. Pálenice Hvozdec bude moštovat jablka a další ovoce zhruba do konce října.
Související
-
Džemy ze šumavských švestek, které vyrábí Jozefína Růžičková, bodovaly na světové soutěži
Chuť šumavských džemů ocenila porota mezinárodní soutěže Great Taste Awards. Hvězdičku získal i chilli jam a zavařené okurky. To vše z dílny Jozefíny Růžičkové z Prachatic.
-
Sklizeň kukuřice prodražuje větší spotřeba nafty. Pole jsou podmáčená, technika se obtížně pohybuje
Sklizeň kukuřice komplikují časté deště. Technika se na polích obtížně pohybuje. V některých oblastech poničily úrodu kroupy. Většina zemědělců si ale úrodu pochvaluje.
-
Za brambory si připlatíme. Cenu zvedly vyšší náklady na výrobu a dražší bude i uskladnění
Úroda brambor je podle zemědělců dobrá. Kvůli vyšším vstupním nákladům ale museli zdražit i tuto zeleninu. Přesto se obávají, že prodají za několik měsíců se ztrátami.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Fico vnímá ‚nevládky‘ jako konkurenci v boji o moc, podle novely je bude smět zrušit, hodnotí politolog
-
Náš největší dluh v EU je nepřijetí eura. V Unii cítím všeobecnou vůli ubrat regulace, říká ministr Dvořák
-
Jezdci F1 nejčastěji umírali v jiných kategoriích. Nebezpečí bylo největší před 60 lety, nezmizelo nikdy
-
Kelímková kauza z Majálesu. Zaútočili zloději, kteří přišli pro velké peníze, tvrdí pořadatel Šamánek