Sestra Lídy Polesné věnovala milion na dostavbu vodáckého areálu v Českém Vrbném

25. srpen 2019 08:23

Sportovní areál Lídy Polesné v Českém Vrbném u Českých Budějovic se neustále rozvíjí. Zásluhu na tom má nejen klub vodního slalomu, který ho provozuje, ale také sestra slavné sportovkyně.

Ludmila Polesná byla československá vodní slalomářka. Legenda tohoto sportu. Ze světových šampionátů přivezla čtyři zlaté, pět stříbrných a dvě bronzové medaile. Startovala také na olympijských hrách v roce 1972 v Mnichově.

Tento svět opustila po těžké nemoci v roce 1988 v pouhých 54 letech. Současný předseda klubu Vodní slalom České Budějovice Jakub Prüher teď popisuje obdivuhodné gesto. „Dostali jsme milion korun od paní Valové, což je sestra Lídy Polesné, na novou restauraci v areálu, který nese jméno Lídy Polesné,“ říká.

Kdyby sportovkyně viděla, co se na trati, kde také trénovala, v současnosti děje, měla by určitě radost. „My tady budujeme, teď je to vidět. V roce 2012 jsme stavěli nový kanál, pak jsme potřebovali pár let na nadechnutí a nastartovali další fázi rekonstrukce,“ připomíná Jakub Prüher.

Čtěte také

„Začalo to tím, že jsme zbořili loděnici. Dělala se nová výtlačná kanalizace, na to jsme čekali a pak jsme začali stavět. Zčásti to financujeme sami, máme i podporu města a kraje. Letos město přislíbilo 3,9 milionu korun na dostavění loděnice, zemní úpravy, klubovnu,“ dodává.

Pak už se vodáci na jihu Čech mohou směle vrhnout do organizování velkých evropských závodů. „V roce 2022 by tady mělo být mistrovství Evropy juniorů. Do té doby bychom potřebovali postavit zázemí celého areálu, co se týče sociálů, nové recepce, máme furt velké plány,“ připomíná Jakub Prüher.

A zapadá do nich i multižánrových závod napříč kategoriemi. Jeden z vrcholů letošních prázdnin měl název České Budějovice Wilde Watter Happy Days. „Jelo se několik závodů, pak tady na kanále byly koncerty. Děje se toho tady docela dost,“ uzavírá předseda klubu a také olympijský reprezentant ve vodáckém sportu.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související