Sbormistr žije obklopený zpěvem, nakonec má tedy nejradši ticho

15. duben 2017

Povedená opera nebo muzikál nestojí jen na sólistech, ale i na výkonu sboru. A aby to celému sboru dobře ladilo, to je úkolem sbormistra. V Jihočeském divadle jako sbormistr operního sboru pracuje Martin Veselý.

Momentálně se se svými svěřenci připravuje na operetu Mikádo. „Při zkouškách nervózní nejsem, není důvod, tam ten nápor na nervy nese režisér. Když je zkouška, kdy už to sbor víceméně umí a já hlídám, aby to dobře zazpívali, ukazuji jim nástupy, tak to není práce, kvůli které by měl být člověk nervózní. Spíš si to užívám a koukám se, jak ostatní pracují,“ říká.

Příprava sbormistra na nové představení začíná tak, že se společně se sborem seznámí s klavírním výtahem a nastuduje inscenaci po hudební stránce. „Sbor musí znát tu věc zpaměti, aby potom práci převzal režisér a aranžoval se sóly a se sborem,“ dodává.

Běžné jsou zkoušky sboru dopoledne i pozdě večer. „Náš sbor je specifický tím, že oproti jiným divadlům hodně využíváme externích zpěváků. To jsou lidé, kteří mají většinou své zaměstnání nebo studují, a s těmi můžeme zkoušet právě až po večerech. Když začínáme v půl osmé večer, může se zkoušet až do deseti. Když zkoušíme na otáčivém hledišti v Krumlově, někdy začínáme až v devět večer a končíme v noci,“ prozrazuje Martin Veselý.

Povinností každého zpěváka podle něj je přijít na zkoušku připraven. „Na druhou stranu se snažím pracovat tak, aby už byli připraveni ode mě, abych je nezatěžoval nějakou prací doma. Pak se akorát může stát, že někdo přijde na zkoušku indisponovaný, prostě mu není dobře, což se může stát a člověk to musí vidět z lidského hlediska, je to prostě život,“ doplňuje.

Sám si sbormistr zpívá málokdy. „Jako dítě jsem zpíval pořád, teď si občas prozpěvuji, ale jak jsem tím zpěvem obklopený pořád, tak mám nakonec nejradši ticho,“ uzavírá.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio