Sál budějovického rozhlasu rozezněly křídlovky, trubky i klarinety. Zahrála dechovka Březovanka

24. listopad 2022

Po dvouleté covidové přestávce rozezněly studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice tóny křídlovek, trubek, tenorů, klarinetů, tuby, pozounu a bicích. Zkrátka – zavítala k nám špičková profesionální dechovka Březovanka, která vznikla v roce 1992 a letos tedy slaví 30 let na české hudební scéně.

Od první písničky bylo jasné, že máme tu čest s výbornými muzikanty. Jak by ne, drtivá většina členů Březovanky hraje v Hudbě Hradní stráže a Policie České republiky a učí na základních uměleckých školách.

Publikum skvělou úroveň kapely i zpěváků od první skladby odměňovalo nejen společným zpěvem, ale i potleskem uprostřed písní za nádherně odehraná orchestrální sóla.

Virtuózně hrající klarinety, křídlovky a tenory se mohly spolehnout na hodinkově přesný doprovod, nápaditě hrané bicí a samozřejmě i na lahodně znějící tubu, na kterou kapelník Jiří Vojtěch zahrál sólo na známé téma „Pes jitrničku sežral“ a zpestřil jím jeden z lidových valčíků. Sympatičtí sólisté Klára Bucková, Aneta Suková, Ondřej Kristek i Jan Šimůnek zpívali jako o život.

Návštěvníci po dvou hodinách odcházeli nadšeni a mnozí si odnášeli i nové album kapely, které vydala ke svému letošnímu výročí. Záznam vydařeného koncertu Březovanky si ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice můžete poslechnout na Silvestra od 12 do 13 hodin.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.