Novinka Muzikantů z jižních Čech i dechovky k výročí Březovanky a jubileu kapelníka Túrafanky

3. listopad 2022

Dechovkovinky otevřeme novinkou mladé jihočeské dechovky, která si říká Muzikanti z jižních Čech. Tato kapela pod vedením chýnovského školníka Radka Hrušky působí na hudební scéně deset let. A právě na toto plodné desetiletí se zaměřil textař Jaroslav Hájek, jehož slova zhudebnil Antonín Pecha. Vznikla polka Deset let s muzikou, kterou v rozhlasové premiéře zazpívají Iva Hrušková, Irena Havlínová, Eliška Dvořáková, Miroslav Mordych, Lubomír Jech a sbor kapely.

O dvacet let déle než Muzikanti z jižních Čech působí na české dechovkové scéně kapela Březovanka. Abychom si ji nepletli s někdejší Březovankou ze Sokolovska, tak vězte, že tuto Březovanku založil v roce 1992 na Čáslavsku tubista Jiří Vojtěch, kterému tehdy bylo 18 let. Od počátku se obklopil zdatnými hudebníky, což bylo pro start kapely to nejlepší. Sám jsem byl svědkem úspěšných začátků této kapely, když si ji na oslavu svých pětasedmdesátin pozval oblíbený skladatel z Vysočiny Vlasta Dvořák.

Současnou Březovanku tvoří převážně profesionální hudebníci, většinou členové Hudby Hradní stráže a Policie České republiky, ale také hudební pedagogové. Březovanka své třicátiny oslaví nedělním koncertem v Dusíkově divadle v Čáslavi. Slovem bude provázet Jan Čenský a nové album Březovanky zde pokřtí šéfdirigent Hudby Hradní stráže Václav Blahunek. Koncert v Čáslavi začne v 18 hodin. Protože nové cédéčko ještě nemáme, vychutnejte si v podání Březovanky nahrávku z alba předchozího. Zazní lidový valčík v úpravě kapelníka Jiřího Vojtěcha Starý kříž. Zpívají Aneta Suková, Klára Bucková a Miloslav Kubát.

Březovanka brzy zavítá do jižních Čech, a to přímo k nám, tedy do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice. Na veřejné nahrávce ji zde přivítáme ve středu 23. listopadu v 19 hodin. Tak si toto datum raději hned poznamenejte do svých kalendářů.

Čtěte také

Další písničkou – lidovým valčíkem Pod grumvířskú lúkú v úpravě Vladimíra Pfeffera – připomeneme nedávné padesátiny kapelníka Túfaranky Jana Bílka. Vynikající tenorista je s oblíbenou moravskou dechovkou spjat téměř po celý muzikantský život a energie má na rozdávání. Zmíněnou písničku zpívá Honza Bílek se svou manželkou Hankou.

Jedna z posledních letošních přehlídek dechovky – Svatomartinská křídlovka – se uskuteční v neděli 6. listopadu v Novém Strašecí. Pořádající kapelou je tradičně Krajanka Václava Hlaváčka. Kromě ní vystoupí místní Modrá muzika a Myslivecká kapela Atlas. V místním kulturním centru se začne vyhrávat ve 14 hodin. Krajanka vás na akci pozve polkou Posvícenská. Hudbu složil Josef Krček, text přidal Vladimír Merhaut. V posvícenském čase vám ji zazpívají Jiří Škvára, Vratislav Velek a dvě Ivany: Zbořilová a Jelínková.

V neděli se v Kramolíně u Nepomuka bude konat dechovkové odpoledne s Veselou muzikou. V hostinci U Kubátů se bude vyhrávat od 14 do 18 hodin. A obec Hůry u Českých Budějovic vás zve na sobotní taneční zábavu s Babouky. V kulturním domě Hůry se bude hrát, zpívat a tančit od 19 hodin do jedné hodiny po půlnoci. Pozvánky doplní méně známý valčík Kam jste se poděly časy. Pro Babouky ho před třiceti lety upravil Jiří Drobílek.

28. října byl ve Vladislavském sále na Pražském hradě mezi vyznamenanými osobnostmi Jan Slabák. Medaile za zásluhy o stát v oblasti kultury mu právem náleží, neboť se zasloužil nejen o renesanci a nové pojetí dechovky v tehdejším Československu, ale se svou Moravanku její slávu na nejvyšší umělecké úrovni šířil po celém světě. Připojujeme se k dlouhé řadě gratulantů a v závěru dnešních Dechovkovinek posíláme Janu Slabákovi do Brna za jeho celoživotní činnost velké poděkování.

Spustit audio

Související