S Monikou Brýdovou probereme netradiční adventní věnce, kalendáře a třeba i adventní březové poleno

26. listopad 2020

Chybět nebudou ani rady od posluchaček. S paní Magdalenou Liechti si zase budeme povídat o jejím životě ve Švýcarsku. A díky tipům z lunárního kalendáře se dozvíme, jak se zbavit stresu. Dámskou jízdu uvádí autorka pořadu Mirka Nezvalová.

Zkuste adventní kalendář netradičně

Netradiční adventní kalendář

Monika Brýdová každý měsíc v Dámské jízdě inspiruje posluchačky k netradičnímu tvoření. Tentokrát byla řeč především o adventních kalendářích.

„Mě baví překvapovat své blízké každý rok něčím novým. Koupit adventní kalendář s čokoládičkami je velmi snadné, ale věnovat těm okolo nás kus svého času a umu, tak to považuji za velkou výzvu," přiznává a hned nabízí řadu možností.

Například vytvořit kalendář perníčkový, pivní pro muže a také takový, kdy okolo kartonového kruhu upevníme 24 kolíčků a kromě sáčků s čajem tam můžeme přichytit nejrůznější papírky se sliby.

„Třeba, že dnes ti upeču řízek, který máš tak rád nebo půjdeme spolu na procházku. Fantazii se meze nekladou," dodává se smíchem.

Další její tipy nejen na adventní kalendáře můžete poslouchat v Dámské jízdě online na našem webu, nebo si pořad stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Zdobení malého stromku

Vánoce za dveřmi

Mám ráda, když v čase předvánočním v bytě voní cukroví, na stole je adventní věnec a na chodbě rovněž voní jehličí," napsala paní Jana Píchová z Českých Budějovic, která se tak přispěla do adventního čarování v Dámské jízdě.

K výrobě netradičního vánočního stromu, který umístila na chodbě bytového domu, využila plastový jehlan, který obalila síťovinou z pytle od brambor. Pak drátky přichytala větve jedle a vše dozdobila lýkem a umělými květy vánoční hvězdy.

Její výtvor může inspirovat i vás. 

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.