Rozporuplný šéf kontrarozvědky. Film Toman nabídl velkou hereckou příležitost Jiřímu Macháčkovi

5. srpen 2018

První diváci viděli nový film režiséra Ondřeje Trojana s názvem Toman. Na filmovém a hudebním festivalu v jihočeských Slavonicích ho autor uvedl v exkluzivní předpremiéře.

Historické drama vypráví příběh podle skutečných událostí v Československu. Hlavní postavou je Zdeněk Toman, šéf zahraniční kontrarozvědky v době takzvané Třetí republiky, tedy v letech 1945 až 1948.

Režisér Ondřej Trojan skládal životní příběh poválečného šéfa kontrarozvědky z 1300 stránek textu, které bylo možné k této rozporuplné postavě dohledat. Jak říká, chtěl přinést pravdivý a nekompromisní příběh.

„Jak Toman postupuje nahoru, tak je tam vidět taková ta salámová metoda, jak člověk, který se dostává k moci, postupně ztrácí veškeré svoje hodnoty, které měl stanovené jako nepřekročitelné. Myslím, že když nastupoval do funkce, vůbec si ani neuměl představit, kam až by byl schopný zajít,“ komentuje Ondřej Trojan.

Tátova volha dojela do kin jako vkusný snímek, na který budou chodit asi hlavně ženy

Z filmu Tátova volha. Některé scény vzniky v krajině Blatenska u Myštic

Do kin vstoupila nostalgická komedie Jiřího Vejdělka Tátova volha. Vypráví o matce a dceři, které po pohřbu manžela a otce Ludvíka vyrážejí v jeho naleštěném veteránu na cestu za rodinným tajemstvím. Jihočechy potěší, že malá, ale významná část snímku vznikla na Blatensku.

Titulní roli Zdeňka Tomana hraje Jiří Macháček. Pro něj byla vážná role novou výzvou a téma ho oslovilo. „Období těchto tří let viděno prizmatem tohoto příběhu je vlastně tím obdobím, kdy se pomaličku komunistická strana vkrádá do klíčových postů v bezpečnostních složkách“ popisuje.

„Najednou jsem si říkal, že je neuvěřitelné, že dneska vidíme, jak to bylo zjevné, ale přitom ti lidé tehdy to jako zjevné nedokázali vidět,“ dodává Jiří Macháček.

Téma zasáhlo i herečku Kateřinu Winterovou, která hraje Tomanovu manželku. „Scénář byl moc zajímavý, je to historické drama a já mám ráda dobové věci. Takže to byl opravdu největší splněný sen,“ vypráví.

Film režiséra Ondřeje Trojana Toman bude mít v kinech premiéru 4. října.

Nejen podrobnosti o filmu Toman, ale i další zajímavosti ze Slavonice Festu přináší kulturní magazín Kavárna. Dozvíte se, jak vypadal zahajovací večírek a co připravil pro výstavu v Maříži sochař Martin Ceplecha. Dále vás pozveme na Mirotické setkání loutek a hudby.

autor: pku
Spustit audio

Související