Plátno se náhle poroučelo k zemi, ale hippies večírek ve Slavonicích to nezkazilo

2. srpen 2018 13:48

Sfouknuté plátno uprostřed filmu a tančící diváci v hippies oblečení. Režisér Miloš Forman by měl ze středečního zahájení Slavonice Festu radost. Náměstí malého jihočeského města rozpohyboval film Vlasy a v uvolněné atmosféře vzdal poctu slavnému tvůrci.

Náměstí oživily barevné čelenky, květiny ve vlasech, batikované šaty a haleny. Diváci si zahájení ve stylu hippies vzali za své. „To je povinnost, když to je pocta Formanovi, tak musíme,“ komentovala jedna z návštěvnic.

„Kostýmy jsou od našich maminek, kamarádek, tet a hlavně z divadla. Také mám boty, se kterými jsem původně chodil na čundry,“ prozradil divák, který ve Slavonicích zůstane až do neděle. „Těším se na tu pohodu, která tu bude celých pět dní, na tu atmosféru, pro to sem jezdíme,“ dodal.

Ze zahájení Slavonice Festu měl upřímnou radost i jeho zakladatel, dramaturg a pořadatel Ondřej Trojan. „Bylo to hrozně emotivní, já jsem vlastně generace 70. let, tohle období mě potkalo jako puberťáka, takže to mám docela silně v sobě. Je krásné zahájit festival filmem Vlasy, jsem z toho dojatý,“ řekl.

Během projekce spadlo nafukovací plátno, protože někdo rozpojil přívod vzduchu, nicméně diváci setrvali na svých místech a kvitovali s povděkem, když projekce pokračovala dál. Po filmu Vlasy se přesunuli do kulturního domu, kde vystupovala Tonya Graves.

Slavonice Fest trvá do neděle, nabídne na 65 filmů, 12 koncertů i výstavy. V exkluzivní předpremiéře uvede ve čtvrtek film Toman. Nový snímek režiséra Ondřeje Trojana přináší příběh někdejšího šéfa zahraniční kontrarozvědky Zdeňka Tomana, který působil v Československu v letech 1945 až 48.

Slavonice Fest uctí Miloše Formana filmem Vlasy a večírkem ve stylu hippies

Miloš Forman

Květiny ve vlasech, kalhoty do zvonu a nespočet korálků. Ve stylu hippies ve středu 1. srpna začíná Slavonice Fest. Nabídne 65 filmů, 12 koncertů, výstavy a setkání s herci a tvůrci.

Diváci se tak mohou těšit na filmové drama o vzestupu a pádu člověka, který výrazně ovlivnil vývoj v poválečném Československu. Rozporuplný muž, o kterém se toho moc neví, měl pověst bezskrupulózního člověka, který kšeftoval s osudy lidí.

Po projekci se diváci ve Slavonicích mohou setkat s představitelem hlavní role Jiřím Macháčkem, dalšími herci Kateřinou Winterovou nebo Miroslavem Táborským a také režisérem Ondřejem Trojanem.

autor: pku
Spustit audio

Související