Rozhovor s ilustrátorem Jindřichem Čapkem

29. duben 2012

Tipy na knížky Jiřího Hájíčka, Petra Šabacha, Alexandra Pottera, Madly Vaculíkové, Taylora Downinga a Roalda Dahla; Host: ilustrátor Jindra Čapek; Kuchařka sedmnáctiletého studenta BiGi v Českých Budějovicích

KNIŽNÍ TIPY

Jiří Hájíček: Rybí krev
Českobudějovický autor Jiří Hájíček vydává v nakladatelství Host román Rybí krev. Opět se ocitáme na jihočeském venkově, stejně jako tomu bylo v nejznámější knize Jiřího Hájíčka Selský baroko. Příběh se tentokrát odehrává na přelomu přelomu osmdesátých a devadesátých let dvacátého století. Jeho hrdinka se po 15 letech v cizině vrací do vesnice svého dětství a mládí. Setkání se světem, který se za tu dobu docela změnil, s přáteli a s rodinou přináší mnoho problémů a otázek.

Rybí krev (Jiří Hájíček)

Petr Šabach: Máslem dolů
V novele Máslem dolů sledujeme závod s časem: všechno nás neustále nutí pospíchat, neodpočívat, nemít na nic kdy. A náš krajíc je už už na podlaze – máslem dolů, samozřejmě. Podaří se dvojici kamarádů padající krajíc na poslední chvíli zadržet? Novou Šabachovu knihu vydává Paseka.

Máslem dolů (Petr Šabach)

Alexandra Potter: Já a pan Darcy
Lehčí kalibr nabízí další kniha úspěšné autorky Alexandry Potter: Já a pan Darcy. Čtení je to hlavně pro ženy, hlavní hrdinkou je Emily, která hledá svého prince či spíše románového pana Darcyho ze své oblíbené knihy Pýcha a předsudek. Jestli vás zajímá, zda Emily potká muže svých snů, můžete si knihu přečíst. Přeložila ji Dagmar Brejlová

Já a pan Darcy (Alexandra Potter)

Madla Vaculíková: Já jsem oves
Chudák Madla Vaculíková, říkali si asi mnozí, kdo sledovali – i díky literárnímu zpracování – milostný život Ludvíka Vaculíka. Ale když vyšly její dopisy Jiřímu Kolářovi, přestali jsme ji litovat a začali jsme si jí pro její moudrost a názory vážit. Podruhé teď vychází její kniha Já jsem oves, což je rozhovor s Pavlem Kosatíkem, rozšířené a doplněné vydání. Madla Vaculíková se zamýšlí nejen nad životem se známým spisovatelem, ale zajímavé jsou i její názory na současné kulturní a společenské klima. Vydává Dokořán.

Já jsem oves (Madla Vaculíková)

Taylor Downing: Churchilova válečná laboratoř
Argo nabízí knihu Churchilova válečná laboratoř. Napsal ji Taylor Downing a líčí v ní nejen události druhé světové války, ale hlavně Churchilovu osobnost a jeho zájem o využívání vědeckých a technických poznatků pro válečné účely. Je to obsáhlý a bohatý portrét této pozoruhodné osobnosti.

Churchilova válečná laboratoř (Taylor Downing)

Roald Dahl: Obr Dobr
Nakonec knížka pro děti. Roald Dahl je autor, kterého mají rádi děti i dospělí – vymyslel pro ně Karlíka a továrnu na čokoládu a také Obra Dobra, což je knížka, kterou teď vydává Knižní klub. Obr Dobr je opravdu hodný – jeho úkolem je plnit v noci dětské hlavičky krásnými sny. Malá Sofie s ním prožije spoustu dobrodružství v zemi obrů, kam ji s sebou vezme.

Obr Dobr  (Roald Dahl)


NÁŠ HOST

Ilustrátor Jindřich Čapek má za sebou několik desítek knížek a může se pochlubit mnoha cenami, a to i mezinárodními. Knížka, na kterou přišla řeč nejdříve, stojí vlastně na hranici literatury a karetní hry. Napsala ji Vlasta Dušková a jmenuje se Marseillský tarot. Má poetické kořeny.

Marseillský tarot (Vlasta Dušková)


TIP Z REGIONU

Uvařte si něco dobrého s kuchařkou sedmnáctiletého studenta BiGi v Českých Budějovicích Martina Škody! Jeho kuchařka plná hudby se jmenuje Škoda nevařit a chce zbavit teenagery strachu z vaření.

Martin Škoda: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby


RECENZE Karly Ladwigové

Václav Křístek: Prohrát slunce před svítáním

Prohrát slunce před svítáním (Václav Křístek)

Historická románová freska Václava Křístka volně navazuje na jeho prvotinu Cesta na poledne, zachycující mládí Jakuba Krčína z Jelčan a jeho nelehkou cestu do rožmberských služeb. Kromě získané Literární ceny Knižního klubu byla tato kniha nominována v kategorii Objev roku na ocenění Magnesia Litera.

Autor, filmový a televizní režisér, natočil několik celovečerních filmů (jako Zvířata ve městě nebo Císař a tambor), ale pracuje především pro televizi. S osudy Jakuba Krčína se setkáváme i v druhém Křístkově románu. Je jedním z jeho četných hrdinů, pocházejících z okruhu dvorského, univerzitního, měšťanského či církevního. Ocitáme se v polovině 16. století, na počátku přelomu starého a nového světa, kdy už ponenáhlu vyvstávají stíny bělohorské budoucnosti.

Autor rozvíjí obrazy protkávané až básnickými pasážemi líčení přírody a jejích nálad, tak kontrastujících s dějem. Jsme v dobách evropských náboženských rozbrojů a pří, jež cloumají i pražskou univerzitou. Na Křivoklátě je vězněn biskup Jednoty bratrské Jan Augusta a skrývá se tam i tajná manželka arciknížete Ferdinanda Filipina Welserová. V klášteřích se nežije bohabojně a tridentský koncil nařizuje trestat rozmařilce. Křístkovi hrdinové jsou lidmi prudkými, tvrdohlavými a úskočnými, ale i moudrého rozhledu, či plní něžnosti a citu, jsou-li rodu ženského. Zhusta nás rozesměje jadrný humor svérázných postav nebo dojmou lidské tragédie Mikuláše Zrinského či Jáchyma z Hradce.

Osudy slavného rybníkáře dosahují svého vrcholu ve službách Rožmberků, zatímco poslední nositelé toho jména procházejí bez dědiců dějinami. Tajemnou červenou nití knihy je obraz zlatého slunce, pokladu dotýkaného autorem jen zlehka, jehož příběh má reálný základ v kronikách zemí za oceánem.

Křístkův román odráží skutečnost i fikci, jak ve jménech, tak událostech, avšak místopis zvlášť našich zemí je téměř instruktivně přesný –dá se podle něj jet i na výlet. Celá ta objemná kniha (k sedmi stům stránek) je pozoruhodná odvážným rozmachem jednoduše skloubených dějů v nenásilné souhře. Plyne v napětí i volně, umí vygradovat děj, nesklouzne k patosu ani k sentimentalitě; tematicky zcela zaujme a dobře se čte. O tento zážitek se čtenářům loni postaral Knižní klub.


SOUTĚŽ
Správná odpověď: Halldor Kiljan Laxness (68 mailů, 10 poštou, 15 vzkazů celkem – 93 odpovědí správně)
Výherci: M. Kárová, I. Poupová, E. Říhová, M.Váňová, O. Spálovský, E. Zikmundová
Nová hádanka: Se srdcem divno hrát – krásný okřídlený výrok, a hlavně název hry autora, na něhož se dnes ptám. Francouzský básník, prozaik a dramatik zemřel 2. května roku 1857. Proslavil se právě zmíněnou hrou a také románem Zpověď dítěte svého věku. Jeho tvorbu ovlivnil osudový vztah se spisovatelkou George Sandovou. Kdo to je?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio