Rozhlasový sloupek: Jan Cempírek - Dobrý spánek

18. září 2020

O mělkém spánku, počítání oveček i nějakém tom šláftruňku je Rozhlasový sloupek Jana Cempírka.

Jak se vám spí? Obyčejná otázka, ale tolik znamená! Lidé si ji navzájem moc nepokládají. Což je škoda, protože dobrý spánek, je prostě základ skvělého dne. Já spím dobře, děkuji za optání. Mám ale ten spánek mělký, něco a lá Balaton.

Stačí malé vrznutí postele, zapištění pneumatiky na vzdálené silnici nebo příliš živý sen a cvak! Jsem ve hře, nebo-li ležím na posteli, oči sice zavřené, ale spánek pryč. Marně se ho snažím přivolat.

V touze po něm jsem přitom léty vyzkoušel řadu fíglů, jak svůj mělký spánek opět nahodit. Třeba zadržet dech. Jako abych upadl do mdlob. Vůbec to nedoporučuji. Nevěřili byste, jak je těžké se vědomě dusit, když navíc u toho nechcete vzbudit vedle spokojeně spící manželku. Po půlminutě začnete lapat po dechu a nakonec jste bdělý jak uprostřed poledne.

Nebo jsem zkusil klasické počítání oveček. Úplná pitomost. Ovce vám defilují pod zavřenými víčky, sem tam nějaká dokonce zabečí, takže se začnete smát a spánek je definitivě v kopru.

I nějaký ten šláftruňk nebo pivo dvanáctku jsem zkusil vypít ke zdárnému upadnutí do limbu. To funguje! Avšak pouze navečer, nikoliv ve tři po půlnoci. Takže rovněž nedoporučuji, hrozí, že se stanete alkoholikem a spánek stejně nevyřešíte.

A tak jediné, co mi opravdu pomůže, je prostě uprostřed noci vstát. Půl hodinku něco dělat. Číst si, napsat sloupek. A pak příjemně unaven ulehnout zpět do betle, zavřít oči a pokračovat v krasojízdě. To zabere. Což jsem rád, protože dobrý spánek je vážně báječná věc. Myslím si, že dokonce jedna z nejskvělejších.

A lidé by si ho měli navzájem přát. Klidně i takhle po ránu.

autor: Jan Cempírek
Spustit audio