Rovnoprávnost žen v politice i umění reflektuje letos Egon Schiele Art Centrum

27. květen 2018 14:15

Pohledem ženy se na sté výročí vzniku Československa dívá Schieleho centrum v Českém Krumlově. V letošní sezóně dostanou v této galerii prostor výhradně umělkyně.

Během roku se jich různými výtvarnými prostředky a technikami představí pod jednou střechou osm.

Impulzem k čistě ženským výstavám byl pro ředitelku galerie Hanu Jirmusovou Lazarowitz fakt, že rokem 1918 získaly ženy v Československu volební právo. „Až tím rokem 1918 jsme se staly víceméně rovnoprávnými. Předtím jsme neměly volební právo, a i když nějaká odvážná žena našla skulinu v zákoně, že sice nesmí volit, ale volená být může, muži ji do parlamentu nepustili,“ připomněla.

Snaha o rovnoprávnost v umění ale podle kurátorky trvá dodnes, a proto bude letos celý dům patřit výhradně ženám. Každá z nich, ať už rokem narození, nebo vrcholným obdobím tvorby, symbolicky představuje zhruba jednu dekádu.

„Nakonec jsme vybrali osm umělkyň. Jejich výstavy budeme otevírat postupně, protože je to velice rozsáhlý projekt. Pracujeme se stovkami uměleckých děl, jde o spoustu obrazů, grafik, kreseb, velkoformátové přelepy, ale také o filmy nebo trojrozměrné instalace,“ popsala Hana Jirmusová Lazarowitz.

První tři umělkyně už v Schieleho centru vystavují od Velikonoc. Je mezi nimi malířka Magdalena Rajnišová, která na rozměrných plátnech ztvárňuje především biblické motivy. „Je to součást mého života. Ze Starého zákona člověk čerpá sílu,“ komentovala.

Na 200 prací, obrazů, kreseb i grafik, představuje v Krumlově Marie Blabolilová. Ve velkém sále zaujmou její minimalistické pohledy na jednu stěnu bytu, vymalovanou válečkem, vybavenou sektorovým nábytkem a reprodukcí díla slavného umělce.

„Obdivovala jsem Vincenta van Gogha, Zrzavého, měla jsem ty kalendáře a vzpomněla jsem si, že v téhle době vlastně všichni měli doma ty reprodukce. Chtěla jsem tu reprodukci nějak zviditelnit a k tomu jsem udělala interiér. Začaly mě docela bavit i ty válečky, tím, že to bylo hrozně nevkusné, ale vlastně svým způsobem inspirující,“ řekla Marie Blabolilová.

Všechny výstavy najednou v létě

Nejmladší generaci zastupuje v galerii TOY_BOX, umělkyně známá svými streetartovými projekty, sociálními náměty, nebo ochranou zvířat. Všechna tato témata se objevují i v Krumlově. „Street art se přenáší do galerie snadno, mnohem snadněji, než je tomu naopak. Já jsem jen vzala takovou svoji metodu, to znamená, že pokryju co největší plochu co největšími obrázky, a převedla ji do tohoto krásného sálu Egon Schiele Art Centra,“ dodala.

K výstavám Marie Blabolilové, Magdaleny Rajnišové a TOY BOX přibydou během roku expozice Anny Mackové, Evy Prokopcové, japonské umělkyně Ikuko Miyazaki a Bernadetty Huber z Rakouska.

Všechny výstavy najednou budou v Egon Schiele Art Centru k vidění na konci léta.

autor: pku
Spustit audio

Související