V Krumlově se živila jen jídlem z popelnic, promítla to do obrazů v Schieleho centru

20. květen 2018

Umělkyně, která si říká TOY_BOX, právě vystavuje v Českém Krumlově. V Egon Schiele Art Centru, kde byla na tvůrčím pobytu, dostala k dispozici rozměrný sál.

Na jeho stěny a vysoké stropy přenesla svou zkušenost se streetartem, se kterým kdysi začínala. I v Českém Krumlově potvrdila, že ji stále zajímají ekologická a sociální témata, lidé bez domova, děti, opuštěná zvířata.

„Vystavuji tady několik témat. Je to téma lidí, kteří žijí na okraji společnosti, bezdomovců, potom jsou tu obrazy, které reagují na práva zvířat, a je to zarámované velkoformátovými kresbami, které popisují moje zkušenosti ze stáže v Českém Krumlově,“ říká TOY_BOX.

Ve spodním patře expozice se podle svých slov zaměřuje na problémy současného světa, nabízí svůj pohled na ně, na galerii se pak návštěvníci mohou setkat s její rodinou. „To jsou teď dvouletá dvojčata. Vidíte tam jejich portréty, které zobrazují mojí obrovskou radost z té situace, z toho, že se narodila, jsou živá a zdravá,“ dodává.

I v Krumlově je patrné, že umělkyně vyšla ze street artu. „Street art se přenáší do galerie snadno, mnohem snadněji, než je tomu naopak. Já jsem jen vzala takovou svoji metodu, to znamená, že pokryju co největší plochu co největšími obrázky, a převedla ji do tohoto krásného sálu Egon Schiele Art Centra,“ popisuje TOY_BOX.

Na velkoformátových kresbách zachycuje své dojmy z pobytu v Českém Krumlově. Je tu například autoportrét, který zobrazuje umělkyni, jak leze do popelnice. „Měsíc jsem se tu živila jen z toho, co jsem našla v popelnici za obchodním domem, abych upozornila na plýtvání jídlem,“ vysvětluje.

Výstavu děl umělkyně, která si říká TOY_BOX, nabízí Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově. Výtvarnice sem přenesla svou zkušenost se streetartem a zachytila zážitky z pobytu v Krumlově

O TOY_BOX je také známo, že pomáhá zvířatům v nouzi. „Byla doba, kdy jsem si brala psy do dočasné péče. Z té mi zůstal pes, kterého si návštěvníci mohou prohlédnout na jednom z pláten a který byl neadoptovatelný, protože je to týraný pes z množírny. Je to důsledek lidského šlechtění psů, kdy my jsme vyšlechtili psy jako naše společníky, přitom je necháváme chcípat v útulkách,“ říká.

Výstava TOY_BOX je součástí projektu s názvem Pohledem ženy, který Egon Schiele Art Centrum připravilo ke stému výročí samostatného Československa.

Výstavu děl umělkyně, která si říká TOY_BOX, nabízí Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově. Výtvarnice sem přenesla svou zkušenost se streetartem a zachytila zážitky z pobytu v Krumlově

Rozhovor s umělkyní TOY_BOX přináší kulturní magazín Kavárna, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dále se dozvíte, jak dopadla anketa Audiokniha roku, nahlédnete do Muzea Jindřichohradecka, kde obnovují slavné Krýzovy jesličky, a uslyšíte recenzi na knihu Tajný život stromů.

autor: pku

Související