Inspiruje ji Afrika, maluje v jižních Čechách. Radu Tesaro Kirby ovládla světovou soutěž

14. květen 2018 11:55

Laguna plná velkých čápů marabu uprostřed divočiny. Právě tenhle obraz české malířky Radu Tesaro Kirby zaujal porotce soutěže Wildlife Artist of the Year 2018 v Londýně.

Z více než 1300 děl výtvarníků z celého světa vybrali malbu české autorky s názvem Peaceful Place, tedy Mírumilovné místo, a ocenili ji hlavní cenou Grand Prix.

Obraz Peaceful Place, který vynesl české malířce Radu Tesaro Kirby absolutní vítězství v soutěži Wildlife Artist of the Year 2018 v Londýně

Radu Tesaro Kirby pochází z Prahy, ale volný čas tráví na chalupě v jižních Čechách. „Tady se mi maluje opravdu krásně, i když je tu hodně rozptýlení, krásná příroda kolem. Když jsem tady dlouhodobě, maluji nahoře v podkroví,“ říká.

V chalupě je několik rozmalovaných obrazů, hned za dveřmi se z plátna dívá barevný leopard. Právě africké motivy Radu Tesaro Kirby asi nejvíc proslavily. „Žila jsem téměř šest let v Zambii, potom jsem se tam několikrát vracela s dcerou, takže Zambie byla mojí velkou inspirací,“ vysvětluje.

Africké téma letos nejvíc oslovilo i porotce soutěže Wildlife Artist of the Year. Malířka poslala do Londýna olejomalbu, která zachycuje velké čápy klidně stojící v tiché laguně.

„Je to skupina hlavně čápů marabu s čápy evropskými a jedním supem, což se mi zdálo zajímavé. Často jsem viděla na safari marabu, jak se spolu se supy vznášejí nad mrtvým zvířetem. Jsou to dravci, kdežto ti evropští čápi jsou takoví mírumilovní. Líbilo se mi, že takhle společně mohou být u napajedla v divoké přírodě, působí to na mě klidně. Snad prostřednictvím takového obrazu předám tu atmosféru lidem, kterým se nepoštěstí jet na safari,“ komentuje.

Výhra v prestižní soutěži jí podle jejích slov přinesla obrovskou radost a neuvěřitelné překvapení. „Ti, co si soutěží neprošli, si asi neumí představit, co je to pro mě osobně za úspěch. Je tam třináct set děl z celého světa, umělci opravdu šikovní, například krásné sochy, takže konkurence je dost velká. Opravdu jsem byla nadšená,“ dodává.

Absolutní vítězkou Wildlife Artist of the Year se Radu Tesaro Kirby stala poprvé, ale už v roce 2012 zabodovala s obrazem slonů kategorii Wildlife. S výhrou je spojená i odměna deset tisíc liber, o kterou se výtvarnice podělí s přítelkyní, která ji k účasti v soutěži inspirovala.

Devětatřicetiletá malířka z Prahy vystavovala kromě Londýna a Afriky také v Kanadě, Německu, Americe nebo ve Spojených arabských emirátech.

autor: pku
Spustit audio

Související