Rekordní počet vinařů, kteří hospodaří udržitelně, přivítá festival Bottled Alive v Táboře
Německo, Itálie, Portugalsko nebo Francie – vinaři z různých zemí se o druhém únorovém víkendu představí v Táboře. Na osmý ročník festivalu Bottled Alive jich přijede 140. Chybět samozřejmě nebudou ani domácí producenti. Hlavní část přehlídky se odehraje v pátek 7. února a v sobotu 8. února ve spolkovém domě Střelnice.
Právě samotný počet vinařů letošní ročník nejvíc odlišuje od těch předchozích. „Každý rok se nám jich hlásí víc a víc. Tentokrát je ale jejich množství enormní. Jsme festival, na který jezdí malá rodinná vinařství. Producenta tedy potkáte přímo osobně,“ podotýká hlavní organizátor Jan Čulík, který sám v Táboře provozuje pivnici a pekárnu.
Největší zastoupení na přehlídce budou mít vinaři z Čech, Moravy a Slovenska. Desítky producentů pak přijedou z Rakouska a Německa. Prakticky všichni hospodaří na svých vinohradech takzvaně v biorežimu.
„Je to kruciální záležitost, proto to děláme a propagujeme tento styl produkce. Peníze, které za víno utratíte, půjdou do vinohradu obhospodařovaného udržitelně tak, aby to byl živoucí a kvetoucí sad a mohl vydržet i pro další generace,“ popisuje gastronom a propagátor naturálního vína.
Návštěvníkům, ale i obyvatelům Tábora přináší festival bohatý a netradiční doprovodný program. „Takovou letošní libůstkou bude sobotní vinná procházka Táborem po mé oblíbené pětikilometrové trase. Povede kolem řeky Lužnice nebo skrz Tismenické údolí. Chtěl bych tím účastníkům připomenout, že po té páteční konzumaci vína je dobré druhý den vyjít na čerstvý vzduch,“ dodává s úsměvem Jan Čulík.
Celý rozhovor s organizátorem festivalu organických, biodynamických a autentických vín Bottled Alive Janem Čulíkem si poslechněte online.
Související
-
Co restaurace vydělá, zase do regionu vrátí. Na této filozofii založil podnik kuchař Pavel Drdel
Už pět let po sobě má strakonická restaurace Sůl a řepa Zlatého lva jako jeden z top gastronomických podniků v Česku. Dvakrát také získala Cenu spokojených zákazníků.
-
Jídlem se v Česku stále hodně plýtvá, ale zlepšuje se to, myslí si kuchař Martin Škoda
Martin Škoda vydal dvě kuchařky a pravidelně se objevuje před kamerami. Své popularity využívá rodák ze Soběslavi k tomu, aby upozornil na některá opomíjená témata.
-
Chci vrátit kapra na český stůl a udělat z něj moderní jídlo, říká táborský gastronom Jan Čulík
Propaguje autentická vína a podporuje místní farmáře. Táborský gastronom a patriot Jan Čulík také pořádá pro obyvatele města řadu akcí zaměřených na dobré jídlo a pití.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.