Rejka je nejenom písničkářkou, ale také fotografkou a vede kurzy tvůrčího využití papíru

V pořadu, v němž přinášíme výběrové záznamy z koncertů, které natočili mistři zvuku českobudějovického studia Českého rozhlasu ve studiovém sále i na jiných místech jižních Čech, se tentokrát zastavíme u jednoho vystoupení z letošních dubnových Večerů S v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích. A přiblížíme poetický svět dámy s kytarou Rejky Balcarové.

Rejka je sólovou písničkářkou necelé dva roky, avšak to nesmí mást, protože už má za sebou zhruba třicetileté působení v různých sestavách – nejdéle s Medovinou. A už před osmadvaceti roky byla v plzeňském finále Porty oceněna za písničku Léto.

Toto Rejka Balcarová napsala k písničkářské samostatnosti: „Řekla bych, že sólové hraní přišlo s věkem. Začalo se mi stýskat po aktivním hraní a při revizi svých písniček jsem si řekla, že je zkusím zpívat sama za sebe, že je škoda neposlat je dál. Že je to příležitost předávat lidem pocity, nálady a příběhy přesně tak, jak je vnímám a jak si za nimi stojím. Taky je mnohem jednodušší zorganizovat sama sebe než celou kapelu.“

Rejka se umí vyjádřit i jinak než hudbou a slovy. Učí v kurzech, jak tvůrčím způsobem využít obyčejný papír, a také je velmi dobrou fotografkou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související