Recepty z vajec

Vejce je komplexní potravina, kterou naše tělo dokáže zužitkovat téměř dokonale. Coby zárodek nového života obsahuje vejce komplexní soubor živin, četné vitamíny i mnoho stopových prvků. Pravidelná konzumace vajec nemá podle posledních poznatků na zvýšenou hladinu cholesterolu žádný opodstatněný vliv.

Skupiny lipidů, čili tuků ve vaječném žloutku mají antitrombotické, antiaterosklerotické a antizánětlivé vlastnosti a jejich zvýšená konzumace působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob, také revmatické artritidy, zlepšují vidění a mají další pozitivní účinky.

U starších lidí přispívají k vybalancování hladiny hormonů, která se mění během stárnutí. Dnes tolik diskutované antioxidanty, prospěšné našemu organismu jsou ve vejcích zastoupeny velmi významně a mohli bychom pokračovat dál a dál ve výčtu výhod, které vejce a jejich konzumace našemu tělu přináší.

Vařená vejce
Existuje celá řada možností jak vejce upravit. Existuje několik základních pravidel při vaření vajec. Před úpravou je vyjměte z lednice a nechte zahřát na pokojovou teplotu. Do vody je vkládejte opatrně, a to do studené vody s trochou octa a soli. Vejce by měla být jen mírně ponořená. Pozvolna je přiveďte k varu a stejně pozvolna je pak vařte. Vejce do skla, jen lehce sražená tedy na měkko, kdy bílek má být sražený a žloutek tekutý, vařte 3–4 minuty, na hniličku 6–7 minut, na tvrdo 8–10 minut. Vejce lze vařit také v páře. V tom případě se délka vaření prodlužuje přibližně na dvojnásobek.

Vaječná omeleta
Základem jsou rozšlehaná vejce s trochou smetany či mléka, osolená a případně ochucená a hrstka strouhanky. Smetanou a strouhankou se vejce trochu nastaví. Určitě znáte klasickou smaženku doplněnou cibulí a hořčicí a podávanou na chlebu. Ta se připravuje právě takto. Zkuste si ale někdy na oleji či sádle osmažit cibulku s nitkami celeru a tuto směs pak doplňte posekanou petrželkou a zašlehejte do vajec se smetanou, strouhankou a vejci. Pochopitelně neopomeňte vše osolit. Už jen takto doplněné vejce získají mimořádnou chuť a což potom, přidáte-li ještě rozškvařenou slaninu a trochu strouhaného sýra.

Vaječnice (ilustrační foto).

Velmi rád přidávám do omelety to, co zrovna zbylo v lednici. Může to být trochu rýže, nebo mistička těstovin, nastrouhané uvařené brambory, ale věřte mi, že jsem docela nedávno připravil omeletu i s troškou bramborové polévky, kterou jsem zamíchal do rozšlehaných vajec. Skvělou omeletu uděláte s rýžovými nudlemi a spařeným pórkem. Dalším velmi zajímavým fíglem jak nastavit a zpestřit na pánvi pečená vejce je chléb nebo pečivo. Na kostičky či proužky nakrájené pečivo nejprve krátce opeču na pánvi a pak ho zaliji rozšlehanými vejci a pěkně do omelety zapeču. K této dobrotě už není ani potřeba zvláštní porce pečiva, spíše jen trochu salátu.
Raději než abych pekl jen vaječnou omeletu a tu pak plnil různými směskami potravin, doplňuji je do syrových vajec a pak společně upeču. Nedávno jsem dělal omeletu tak, že jsem nejprve připravil jemnou houbovou smaženici, doplnil jsem ji smetanou a opečenými kostičkami toastového chleba, no a v zápětí vše zašlehal do vajec a pekl na pánvi.

Pro tento účel je nejlepší pánev s nepřilnavým povrchem, navíc pánev se silným dnem, které rozvádí teplo po celé ploše. Vejce jsou totiž velice rychle spálená, a proto je nutné být trpělivým při přípravě a nechat je péci velmi zvolna.

Vaječné muffiny
Potřebujete 6 vajec, 150 ml smetany, 50 g strouhanky, 100 g tvrdého sýra, petrželovou nať, sůl, muškátový květ a máslo na vymazání formy. Vejce, smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr vyšlehejte, zahustěte strouhanou houskou, přidejte petrželovou nať a muškátový květ a vzniklou hmotu rozdělte do forem na muffiny vymazaných máslem. Vložte je do trouby a pečte asi 15 minut při 160 stupních. Záleží na velikosti formiček. Samozřejmě, že je možné připravit nejrůznější varianty, kdy do základu z vajec, sýru a strouhanky můžete přidat třeba pokrájenou šunku, sekané sardelky i jiné druhy sýra jakož i povařenou zeleninu. Upečené, nafouklé vaječné muffiny podávejte co nejčerstvější.

Dort jako sachr
Tento jednoduchý recept skvěle simuluje světoznámý dort z Vídně. Na běžnou dortovou formu (23 cm) budete potřebovat: 7 bílků, 210 g cukru krupice, 1 žloutek, 6 lžic oleje (100 g), 30 g strouhaných ořechů, špetku skořice, 140 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa.

Dort Sacher

Nejprve ušlehejte sníh z bílků a poté do něho postupně po lžících vmíchejte krupicový cukr, až se ve sněhu rozpustí. Pak přidejte žloutek a postupně přimíchávejte směs mouky, ořechů, kakaa a skořice. Hmotu pak vlijte do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané dortové formy. Pečte při 180 stupních asi 40–45 minut.

Upečený dort nechte chvilku vydýchnout horkost a pak ho vyjměte z formy, obraťte tak, aby se vypouklá horní část srovnala a nechte na sítu zchladit. Dort v polovině výšky prokrojte a promažte a také omažte meruňkovým marmeládou a nechte důkladně vychladit v lednici. Studený dort pak přelijte teplou čokoládovou polevou a opět vychlaďte.

Pravý žloutkový krém
Na půl litru smetany mějte 10 žloutků a 70 g pískového cukru. Spolu s zašlehávejte při teplotě cca 80 stupňů.

autor: Petr Stupka
Spustit audio