Ragbistům v Českých Budějovicích chybí hřiště, chtějí si ho tedy vybudovat sami

7. únor 2022

Speciální ragbyové hřiště by mělo vzniknout v Českých Budějovicích. Vybudovat ho chtějí členové místního klubu, kterým vlastní prostor zatím chybí. Sportoviště chtějí nechat přístupné i pro další spolky.

Rugby Club České Budějovice funguje už deset let. „Založili ho čtyři kamarádi, kteří si chtěli vyzkoušet rugby a už nechtěli dojíždět do Písku. Od té doby trénujeme a scházíme se tady,“ vypráví prezident klubu Jakub Žídek.

Ragbisté trénují na hřišti Základní školy Bezdrevská a zápasy pořádají v areálu Jihočeské univerzity. „U základní školy je veřejné sportoviště, takže se tam schází více oddílů. Snažíme se uskromnit, najít kompromis, ať se vejdou všichni, ale není to ideální,“ vysvětluje Jakub Žídek.

Čtěte také

„Hřiště je ve špatném stavu, zvlášť v ragby, kde je člověk často na zemi, je problémem tvrdý povrch. Blízko je atletický ovál, takže to nesplňuje normy pro zápasy, proto bychom si radši vytvořili vlastní sportoviště, kde bychom rozvíjeli nejen klub, ale celkově tento sport v jižních Čechách,“ dodává.

S pochopením se podle něj ragbisté příliš nesetkávají například u fotbalových klubů. „Nechtějí nás pouštět na hřiště, mají problém nám ho i pronajmout. Naše vlastní hřiště by bylo veřejné, aby ho mohly využívat i další spolky,“ popisuje.

Rugby Club už má v dlouhodobém pronájmu areál v Suchém Vrbné a aktuálně dokončuje projekt, který je potřeba k žádosti o stavební povolení. „Snažíme se už předem počítat s tím, aby byly co nejnižší náklady, takže tam třeba budeme mít vrty na vodu. Já jsem optimista, doufám, že během dvou až tří let by se to mohlo podařit,“ uzavírá Jakub Žídek.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.