Hokejový útočník Jaroslav Pouzar, vítěz tří Stanley Cupů a dvojnásobný mistr světa, oslavil 70. narozeniny

31. leden 2022

Jaroslav Pouzar třikrát v dresu Edmontonu vyhrál Stanleyův pohár, dvakrát vybojoval titul mistra světa a byl také členem hokejového týmu Československa, který si z olympijských her v Innsbrucku v roce 1976 přivezl stříbrné medaile. Legendární křídelní útočník 23. ledna oslavil 70. narozeniny.

Jedním ze zápasů, na které nejspíš nikdy nezapomene, je olympijské finále z roku 1976. „Utkání s Ruskem jsme vedli, nakonec jsme prohráli 4:3. Já jsem měl šanci dát gól, ale nedal jsem. Kdybych ho dal, možná bychom vyhráli a měli zlatou medaili, takže na to vzpomínám rád, ale i trošku se smutkem,“ vypráví.

I stříbrné medaile si ale Jaroslav Pouzar samozřejmě cení. „Každá medaile dělá radost. Já mám radost i z té úplně první, když jsem hrál za výběr pionýrských domů v Moskvě. Tam jsme vyhráli turnaj a byla to pro mě jako kluka vlastně první velká medaile,“ říká.

V aktuální olympijské sezoně přeje českým hokejistům v Pekingu hlavně štěstí. „To je důležité, protože někdy můžete hrát jak z partesu, ale nemáte štěstí a nespadne to tam. Hlavní je, aby bojovali jako tým, žádný jednotlivec totiž nic nezmůže, musí to být celé mužstvo,“ dodává.

K sedmdesátým narozeninám Jaroslav Pouzar touží hlavně po tom, aby se ho stále drželo zdraví. „No, a aby mi to tak rychle neutíkalo jako doteď,“ směje se.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související