Radost z a cappella vícehlasého zpěvu neboli Voxtet a His Master´s Voice Band i s bonusem

Zpěv a cappella – tento termín z italštiny značí, že nebyly použity žádné hudební nástroje. V dějinách hudby měl více forem a vyvíjel se v prostředí chrámů, kostelů a kaplí v dobách, kdy nebylo možné použít k církevním účelům hudební instrumenty.

V dnešní době je použito a cappella zpěvu z jiných a jenom uměleckých důvodů, i když samozřejmě existuje bezpočet sborů a formací takto zpívajících církevní hudbu. Zvláště silně se uchytil vícehlas bez nástrojů v jazzu a swingu.

A několik výborně a cappella zpívajících sestav během minulých bezmála dvaceti let hostil studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice. Malý výběr pro vás máme v Koncertních ozvěnách od Tří lvů.

Oba koncerty jsou z roku 2014, kdy táborská skupina His Master´s Voice Band pod vedením Josefa Čechtického a uskupení Voxtet z Českomoravské vrchoviny s vůdčím členem Martinem Mikešem předvedly, že lidský hlas je nejdokonalejší hudební nástroj.  

Jako bonus přidáváme písničku od Beatles (těch však zazní v pořadu v provedení více) v a cappella podání vokální skupiny Pětník s Janem Hučínem, který česky otextoval song When I'm Sixty-Four, ale čtyři roky ubral. Když mi bude šedesát, tak se tedy ta písnička jmenuje.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související