Půlstoletí fotoreportérem. Nová kniha mapuje celoživotní práci jihočeského fotografa Jaroslava Sýbka

23. leden 2024 14:16

Snímky ze stavby Temelína, povodní v roce 2002 nebo třeba návštěvy prince Charlese v Českém Krumlově představuje nová kniha o českobudějovickém fotografovi Jaroslavu Sýbkovi. Mapuje 50 let jeho práce pro Českou tiskovou kancelář a noviny, ale i volnou fotografickou tvorbu. K nadcházejícímu životnímu jubileu autora ji připravil publicista Radek Gális. Publikaci doplňuje velký rozhovor s Jaroslavem Sýbkem i historky kamarádů a spolupracovníků.

„Nechal jsem si vytisknout malé fotografie, seděli jsme nad nimi s Jardou a on vzpomínal, kde co bylo. A bylo vidět, že ho to těšilo,“ ukazuje publicista Radek Gális balíček fotografií Jaroslava Sýbka.

V nové knize, která mapuje celoživotní práci jihočeského fotografa, bude například snímek prince Charlese v Českém Krumlově. „Princ Charles tady byl na návštěvě koncem roku 1993, sám pilotoval letadlo a navštívil Český Krumlov. Zajímal se také o to, jak by Británie mohla pomoci při obnovách našich kulturních památek, které na tom za komunistů byly špatně. Jarda Sýbek u toho byl a udělal pár fotografií,“ vypráví Radek Gális.

Na tento snímek odkáže i název knihy. „Bude se jmenovat Jaroslav Sýbek: Půlstoletí fotoreportérem aneb Fotografoval jsem anglického krále. Je to vlastně i narážka na Jardův život, protože on je takový svébytný fotoreportér. Myslím, že spousta lidí v Českých Budějovicích, ale i jinde v jižních Čechách ho zná, jak denně běhá po městě a fotografuje všechno možné,“ vysvětluje publicista.

Součástí budou fotografie, které Jaroslav Sýbek pořídil pro Českou tiskovou kancelář v 70. a 80. letech minulého století při výstavbě metra a opravách hlavního nádraží. „Jarda má rád techniku, on je vyučený strojař, takže k tomu má blízko. Zatímco pro někoho by třeba spouštění se sto metrů pod zem a fotografování v šachtách metra bylo přítěží, on to vyhledával,“ komentuje Radek Gális.

Čtěte také

Chybět nemohou snímky z velké jihočeské události – stavby jaderné elektrárny Temelín. „První pořizoval někdy v roce 1983, 1984, kdy se připravovalo staveniště. Zároveň tam potom budou třeba i fotografie z různých demonstrací proti dostavbě Temelína. Je na tom vidět, že Jarda opravdu rád fotografoval dělníky a řemeslníky, nebál se za nimi třeba vystoupat do velikánských výšek. Sám jsem ho několikrát viděl, jak byl ještě o metr výš než řemeslník, aby ho nafotil shora,“ usmívá se Radek Gális.

Publikace obsahuje zhruba 200 fotografií. „Jeho kamarád a dlouholetý fotograf Miro Švolík probral přes tisíc fotek, které má Jaroslav Sýbek v ČTK, a udělal opravdu reprezentativní výběr. Potom jsme samozřejmě nemohli pominout jeho dlouholeté působení v Mladé frontě Dnes, domluvili jsme se s vedoucím redaktorem Lukášem Markem, že vybereme tu nejdůležitější událost, což byly povodně v roce 2002. A poslední kapitola se týká působení v Deníku jižní Čechy,“ upřesňuje Radek Gális.

Jaroslav Sýbek aktivně fotografoval dění v Jihočeském kraji až do léta loňského roku. „V současné době jeho zdravotní stav není nejlepší, nicméně na knížku se těší a my všichni věříme, že součástí následně budou i fotografické výstavy, kterých už se Jarda jako autor sám rád zúčastní,“ uzavírá Radek Gális.

Kniha Jaroslav Sýbek: Půlstoletí fotoreportérem aneb Fotografoval jsem anglického krále vyjde v nejbližších dnech u příležitosti letošních pětasedmdesátých narozenin Jaroslava Sýbka.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související