Ptačí chřipka se objevila už na 11 místech jižních Čech, lidé odsud nesmí odvézt ani vejce

23. únor 2017

Veterináři zaznamenali v Jihočeském kraji už jedenáct ohnisek ptačí chřipky. Nejnovější je v Dačicích, kde ve čtvrtek pracovníci Státní veterinární správy drůbež utráceli. Jinde už jsou ale všechna ochranná opatření zrušená.

V Dačicích se nákaza objevila v drobnochovu. Chovatelka měla dvacet slepic, které volně pobíhaly po dvoře. Zdrojem nákazy byly opět divoké kachny.

V okolí všech ohnisek, tedy míst, kde ptáci uhynuli v chovech, vytvářejí vždy veterináři tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. V těchto pásmech platí omezení pro chovatele a větší preventivní opatření před přenosem nemoci.

Obce v obou pásmech musí sepsat seznam všech hospodářství s drůbeží a zajistit kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby pro uhynulá zvířata. Chovatelé nesmějí mít ptáky ve volném výběhu. Na území platí také zákaz přesunů drůbeže, vajec, podestýlky a krmiva a omezení vstupu lidí do drůbežáren.

Státní veterinární správa už zrušila všechna tato mimořádná veterinární opatření v Chotčinách na Táborsku a v Libějovicích na Strakonicku. V Sedlečku u Soběslavě veterináři už zrušili ochranné pásmo. Příští týden by mělo být zrušeno také ve Vlachovo Březí.

Podle ředitele Státní veterinární správy pro Jihočeský kraj Františka Kouby budou odvolaná do čtrnácti dnů také na dalších místech, například v Ledenicích na Českobudějovicku nebo v Žofině Huti na Jindřichohradecku.

V Blatné, kde museli kvůli ptačí chřipce utratit téměř 27 tisíc kachen, ještě nevydezinfikovali všechny haly. Tím brzdí ostatní chovatele, kteří jsou v ochranném pásmu. Zde tedy budou opatření platit o něco déle.

Spustit audio