První samoobslužná prodejna s chovatelskými potřebami v Česku zahájila provoz v Týně nad Vltavou

7. prosinec 2022 12:15

Češi za rok utratí za krmivo a další věci pro své domácí mazlíčky přes 13 miliard korun, uvádějí statistici. V Týně nad Vltavou teď můžou nakupovat i mimo otevírací dobu. Provoz tam zahájil obchod, který funguje i bez prodavačů a je otevřený nonstop. Jedná se o první samoobslužnou prodejnu s chovatelskými potřebami v Česku.

„Motivace je jasná – být co nejblíže k zákazníkovi, co nejvíc budovat naši síť, dostat se i do menších měst. To je naše meta a bez nových technologií bychom pravděpodobně nedokázali tyhle prodejny uživit,“ vysvětluje Dušan Plaček, majitel společnosti Pet products, která v Evropě provozuje přes 320 prodejen a zaměstnává více než 2 500 lidí.

Češi podle dat Českého statistického úřadu utratí ročně za krmivo a další potřeby pro domácí zvířata 13 miliard korun. Na svých mazlíčcích prý příliš nešetří ani v době ekonomické krize. „S obrovskou pokorou musím říct, že zatím se prodeji daří a lidé na mazlíčcích opravdu nešetří. I poslední prodejní data z listopadu to potvrzují,“ uvádí Dušan Plaček.

Čtěte také

Prodejna v Týně nad Vltavou je pilotním projektem. Firma chce vyzkoušet, jak budou zákazníci na možnost nákupů i mimo otevírací dobu reagovat.

Podle manažera obchodního řetězce Super zoo Patrika Mendlíka není bezobslužný nákup nijak složitý. „Klíčové je, že si musí nainstalovat aplikaci, která se naváže na bankovní identitu. V ten moment aplikace umožní zákazníkovi vstup do prodejny, přes aplikaci také nákup uhradí,“ popisuje.

Samoobslužná prodejna je zároveň zajištěna proti případným nepoctivcům, kteří by chtěli odejít se zbožím bez placení. „Prodejna je osazená třiceti kamerami napojenými na centrální pult ochrany, který online střeží celý objekt. I vzhledem k tomu, že zákazník se identifikuje, když vejde do prodejny, nečekáme zásadní ztráty na zboží,“ říká Patrik Mendlík.

Samoobslužné prodejny s nonstop otevírací dobou už v Česku provozuje i síť maloobchodních prodejen Coop. První prodejnu otevřela počátkem letošního roku ve Strakonicích. S postupným rozšiřováním bezobslužného prodeje počítá i Super zoo.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související