Průměrně 6300 korun stojí vybavení pro prvňáčka. Řada měst a obcí proto nabízí takzvané pastelkovné

25. srpen 2021 11:08

Náklady na vybavení školáka pro jeho první školní rok letos vyjdou rodinu v průměru na 6300 korun. To je ve srovnání s loňským rokem jen asi o 60 korun víc. Oproti roku 2019 ale ceny narostly o 1300 korun. I proto řada jihočeských měst letos opět poskytne takzvané pastelkovné.

„Pastelky, voskovky, lepidlo, rozvrhy hodin, pravítko, štětce, tužky, gumy,“ probírá Martina Plášilová, ředitelka Základní a mateřské školy v Jarošově nad Nežárkou, krabičky, které už má ve třídě připravené pro prvňáčky.

Stejně jako v předchozích letech dostanou děti základní výtvarné potřeby od obce. „Záleží na panu starostovi a zřizovateli, co dají, ale většinou se domlouváme, takže je tam všechno, co prvňáčci potřebují,“ dodává ředitelka.

Krabička, kterou dostane každý prvňáček v Jarošově nad Nežárkou

Loni obec investovala do takzvaného pastelkovného přibližně 750 korun na dítě, letos bude částka podobná. Vedle připravených krabiček od obce dostanou prvňáčci i další potřebné pomůcky zdarma. Na ty posílá peníze stát. Letos příspěvek na učebnice a další vybavení zvýšil z 200 na 500 korun na jednoho žáka.

Takzvané pastelkovné pošlou školám pro prvňáčky i další obce a města na jihu Čech. Například Týn nad Vltavou vyčlenil na jedno dítě tisíc korun, České Budějovice budou přispívat 500 korun na dítě. Peníze samosprávy většinou pošlou školám, aby potřebné vybavení nakoupily.

Pořízení obalů na sešity, přezůvek nebo aktovky ale zůstává na rodinách. Pro desítky rodin z regionu, které si takovou investici nemůžou dovolit, pořádá druhým rokem sbírku charita.

Lidé můžou aktovky nebo i jiné školní pomůcky darovat v Jindřichově Hradci i Českých Budějovicích. „Určitě bychom byli rádi, aby to, co lidé darují, bylo čisté, použitelné, abychom neměli další práci s čištěním, na to nemáme bohužel kapacity. Problémy ale nebývají, věci se k nám dostávají v dobrém stavu. Aktuálně máme hodně aktovek pro holčičky a potřebovali bychom nějaké pro chlapce,“ upřesňuje Petra Brychtová z Diecézní charity v Českých Budějovicích.

Školní aktovky i další pomůcky bude charita v Českých Budějovicích i Jindřichově Hradci vybírat do konce prázdnin.

Spustit audio

Související