Nová kuchyně, toalety nebo okna. Školní budovy na jihu Čech se přes léto mění

14. červenec 2021 08:09

I letošní prázdniny využívá řada měst a obcí k opravám školních budov. Místo dětského smíchu se tak z otevřených oken rozléhá zvuk kladiv a vrtaček nebo voní čerstvě natřené stěny. Do modernizace škol a školek investují Strakonice, České Budějovice, Jindřichův Hradec i samotný Jihočeský kraj.

Například Jindřichův Hradec pošle na úpravy školních budov letos několik milionů korun. Více než 7,6 milionu korun půjde přímo z rozpočtu odboru školství. Další peníze vyčlenil odbor rozvoje.

Jednou z největších investic v Jindřichově Hradci je rekonstrukce kuchyně odloučeného pracoviště 3. mateřské školy na sídlišti Vajgar. „Tohle byla poslední budova, kde pořád byla původní kuchyně. Fungovala od roku 1984, kdy byla školka otevřená,“ vysvětluje ředitelka mateřské školy Jaroslava Krejčová.

Přípravná kuchyňka jindřichohradecké mateřské školy před rekonstrukcí

„Školní kuchyně je zavřená už od půlky června, obědy a svačiny jsme dováželi, aby se vůbec rekonstrukce stihla. Obnáší to totiž výměnu rozvodů elektřiny, vody, odpadů, novou dlažbu, staví se příčky, aby to odpovídalo současným hygienickým požadavkům, a podobně,“ popisuje ředitelka.

Letní prázdniny jsou v mateřské škole jediným možným termínem, kdy se můžou stavaři do takových úprav pustit. „Běžně sem dochází 285 dětí, o letních prázdninách se to pohybuje okolo 110 dětí. Díky tomu se podává menší počet obědů a rekonstrukce je snazší, za plného provozu by to vůbec nebylo možné,“ potvrzuje Jaroslava Krejčová.

Modernizace pokračuje ale i v hlavní budově této mateřské školy, kde dělníci upravují dvě přípravné kuchyňky u tříd. „Přidávají se ledničky, myčky, konvice, kávovary, už je i málo zásuvek a hlavně je třeba předělat vodu a odpady,“ dodává ředitelka.

Do modernizace škol a školek se pouštějí i další jihočeská města. Například Strakonice vyčlenily na opravy ve třech svých mateřských školách více než 2,6 milionu korun. Vymění okna a dveře mateřské školy ve Školní ulici, nové toalety dostane severní pavilon ve školce v Lidické ulici a v mateřské škole v Holečkově ulici se bývalý byt školníka promění na ateliér výtvarných činností.

Spustit audio

Související