Na výstavbu škol, sportovišť nebo hasičáren půjde z krajského fondu 200 milionů korun

19. květen 2021 12:14

Třicet projektů pro občanskou vybavenost podpoří nový krajský investiční fond. Hejtmanství založilo podpůrný program na konci loňského roku a teď oznámilo výsledky premiérového ročníku.

Celkem 200 milionů korun rozdělí mezi malé obce i některá okresní města. Sloužit budou pro výstavbu nových mateřských škol, sportovních areálů nebo lékařských a bytových domů.

„Zajímalo nás, kolik lidí v daném místě to bude moci užívat, čemu to slouží, jak široký to má záběr. Například velmi často jsou podpořeny obecní domy, kulturní domy, požární zbrojnice, rekonstrukce škol. Prostě základním kritériem byla užitečnost pro lidi v daném regionu,“ vyjmenovává náměstek jihočeského hejtmana pro finance Tomáš Hajdušek podmínky, které musí žadatelé o podporu z krajského investičního fondu splňovat.

Na krajský úřad přišlo v době od půlky února do konce března celkem 57 žádostí, ze kterých rada kraje vybrala finální třicítku projektů.

„Podpoříme například výstavbu mateřské školy ve Vlastiboři, v Neměticích na Strakonicku rekonstrukci bývalé zemědělské usedlosti, která chátrá uprostřed obce, a samozřejmě chceme podpořit i velké projekty okresních měst, jako je dům pro seniory v Táboře nebo nový plavecký stadion v Písku,“ dodává Tomáš Hajdušek.

Příspěvek z fondu může žadateli pokrýt maximálně 50 procent z celkových nákladů. Všichni zájemci museli doložit, že mají svůj projekt plně připravený k realizaci.

Čtěte také

Podle hejtmana Martina Kuby nabídne nový fond více prostředků než běžné krajské dotační programy. „Tam jsou položky mnohem menší, jsou to desítky, někdy pár stovek tisíc a obce za to dělají jenom malé akce. Když se malá obec rozhodne postavit školku nebo koupit zdravotní středisko, tak zjistí, že na to žádné peníze z programu obnovy venkova nestačí a nemá kam sáhnout,“ připomíná.

Celková hodnota všech podpořených projektů je bezmála 1,3 miliardy korun. Přestože jde o novou a nevyzkoušenou věc, odezva měst a obcí podle vedení Jihočeského kraje předčila očekávání. Hejtmanství proto nevylučuje, že by v příštím roce mohlo objem peněz do fondu ještě navýšit.

„Celé se to bude odvíjet od toho, jak se bude plnit náš rozpočet z daňových výnosů. V téhle chvíli bych to neuzavíral, ale myslím, že těch 200 milionů pro příští rok by mělo být minimum. Velmi rádi bychom usilovali o to, aby částka byla ještě větší,“ dodává Martin Kuba.

Vybrané projekty musí ještě formálně schválit krajské zastupitelstvo na svém zasedání ve čtvrtek 20. května.

Spustit audio

Související