Prstoví maňásci a jarní květináče podle Moniky Brýdové

5. únor 2020

Pro svou vnučku, která miluje pohádky o krtečkovi, chtěla českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová vyrobit něco pro radost a pobavení. A tak vznikl nápad na prstové maňásky, se kterými se dá hrát divadýlko.

Pro začátek vyrobila Monika Brýdová pětici postaviček – krtka, ježka, žabku, zajíce a myšku. „Vznikly velmi rychle, stačilo vzít papír a začít postavičky malovat, případně je můžete obkreslit nebo vytisknout,“ popisuje.

Podle vzoru pak postavičky vystřihla z netkané textilie. „Také se jí říká plsť nebo filc, je různě barevná. Z ní jsem vystřihla finálové tvary a drobné detaily jako nožičky, ručičky a čumáčky je možné nalepit tavnou pistolí. Jenom ten obvod jsem šila v ruce,“ vypráví. Podrobný návod je k dispozici na webu brydova.cz.

S prstovými maňásky nyní může hrát divadlo pro vnučku a v hlavě už má nápady na další postavičky, třeba Červenou Karkulku, vlka a myslivce. „Výhodou je, že maňásky snadno vezmete všude s sebou, stačí je mít v pytlíčku v kabelce a můžete je kdykoli vyndat,“ dodává.

Monika Brýdová je také šéfredaktorkou časopisu Tvoříme s láskou. V aktuálním čísle přináší se svými spolupracovníky nápady inspirované kávou. Velmi originální je například náhrdelník z kávových kapslí.

Jarní květináče

V současném období na začátku února Monika Brýdová doporučuje už schovat všechny vánoční dekorace a připravit se na příchod jara. „Doporučuji zamyslet se, jestli všechny věci, které máme doma, tam jsou opravdu nutné. Někdy si zbytečně zaplácáme prostor a pak nám tam ani není dobře, takže je vhodné poslat něco dál,“ radí.

Příchod jara pak můžeme podpořit třeba výrobou jarních květináčů. „Nedávno jsem přesazovala květiny a zjistila jsem, že některé květináče už nevypadají úplně vábně a že by možná bylo dobré dát jim jednotný kabátek. Protože mám ráda tabulovou barvu, rozhodla jsem se pro ni. Sice je černá smutná, ale když ji pomalujeme bílým křídovým fixem, působí úplně jinak a jarní květina v takovém květináči krásně vynikne,“ říká.

Spustit audio

Související