Provizorní most vzniká v Týně nad Vltavou. Povede po něm objížďka během přestavby vytížené silniční spojnice

10. červenec 2023

Zhruba na rok propojí břehy řeky Vltavy v Týně nad Vltavou speciální provizorní most. Dokončuje ho tam Jihočeský kraj, který zanedlouho začne s přestavbou sousedního mostu 28. října. Po něm vede frekventovaná silnice, řidiči ji využívají například jako alternativní trasu z Českých Budějovic do Tábora. Bez provizorního přemostění by pro osobní auta objízdná trasa prakticky neexistovala.

„Je to klíčové, protože ten silniční most, který bude rekonstruován, je jedinou spojnicí mezi levým a pravým břehem, po které mohou jezdit vozidla. Vzhledem k tomu, že most půjde dolů, by byl znemožněn pohyb mezi oběma týnskými břehy,“ říká starosta Týna nad Vltavou Karel Hladeček.

Provizorní most budou sloužit zhruba rok. „Nový silniční most by měl být podle harmonogramu hotový v červnu příštího roku, pokud se nic zvláštního nestane,“ potvrzuje starosta.

Provizorní přemostění umožní obousměrný provoz aut do tří a půl tuny a také autobusů. Technici ho navíc museli výrazně zvednout nad úroveň břehu kvůli lodní dopravě.

Například obyvatelka Jana si úplnou uzavírku bez provizoria vůbec nedovede představit. „Pokud bychom potřebovali do práce, tak jedině snad přes Hněvkovickou přehradu, ale tam je to složité kvůli průjezdu Podskalím, které je velmi úzké. Já se pohybuji i na kole, takže bych asi jezdila přes starý most, který by ale byl daleko frekventovanější komunikací, takže jsme rádi, že náhradní přemostění bude,“ popisuje.

Čtěte také

Ze stávajícího mostu během rozsáhlé rekonstrukce zbydou prakticky jen pilíře. Průzkumy odhalily rozsáhlou korozi železných částí držících mostovku. Práce vyjdou zhruba na čtvrt miliardy korun, zaplatí je Jihočeský kraj.

I podle hejtmana Martina Kuby bylo náhradní přemostění nevyhnutelné. „Lidé mezi Českými Budějovicemi a Týnem celé loňské léto jezdili přes řadu objížděk a omezení kvůli teplovodu z Temelína, kvůli zastávce před Hlubokou, strávili tam desítky minut navíc a udělat jim to teď znovu nám přijde prostě nekorektní,“ komentuje.

Uzavírka stávajícího silničního mostu v Týně nad Vltavou začne v pondělí 17. července. Těžká nákladní auta se budou muset městu úplně vyhnout. Bude to pro ně znamenat desítky kilometrů navíc.

Spustit audio

Související