Protipovodňová opatření ve Veselí nad Lužnicí zaplatí stát

12. březen 2009

Na jihu Čech se opět vlivem dešťů dostala Lužnice v Klenovicích dnes ráno na druhý povodňový stupeň, tedy hladina je na 240 centimetrech. Deset centimetrů do dvojky chybí Nové řece v Mláce a pouhé dva centimetry pak Nežárce v Hamru. Mírně stoupá i Lužnice v Bechyni, od druhého povodňového stupně ji ale dělí ještě dvacet centimetrů.

Ministerstvo zemědělství má na protipovodňová opatření v České republice připraveno do roku 2013 zhruba 14 miliard korun. Na jih Čech půjde zhruba tři čtvrtě miliardy. Ministr zemědělství Petr Gandalovič se v rámci své včerejší návštěvy Českých Budějovic setkal s pracovníky Povodí Vltavy, kteří mu ukázali, jak v krajském městě pokračují práce na protipovodňových opatřeních.

Jak Českému rozhlasu ministr Gandalovič řekl, vyčleněné finance by měly stačit na ochranu města před stoletou vodou: "Rozhodně se nám podaří udělat taková opatření, abychom zabránili povodním, které známe zhruba z roku 2006. Povodeň z roku 2002, což prakticky byla tisíciletá voda, je nezvládnutelná jakýmikoliv technickými opatřeními a její následky se v podstatě dají jen zmírnit. Proto jí říkáme tisíciletá voda a doufáme, že tak dlouho se opakovat nebude"

Koryto Vltavy získá průtočnou kapacitu 909 m3/s, při první povodňové vlně protékalo řekou 8. srpna 2002 888 m3/s a při druhé 13. srpna 2002 pak 1310 m3/s. Ministr zemědělství také potvrdil, že stát zaplatí 180 miliónů korun na protipovodňová opatření ve Veselí nad Lužnicí.

I v Českém Krumlově byla zahájena protipovodňová opatření na řece Vltavě. Povodí Vltavy je rozdělilo do pěti etap. Na rok 2009 tedy připadá etapa první a třetí, jak doplnila mluvčí českokrumlovské radnice Jitka Augustinová: "V letošním roce bude Povodí Vltavy realizovat první a třetí etapu. První etapa se týká prohrábky říčního koryta a zpevnění svahů, třetí etapa představuje rozšíření koryta odtěžením násypů a náplavů."

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Marcela Oubrechtová
Spustit audio