Protesty mohou úplně zastavit stavbu protipovodňových opatření na Malši

12. listopad 2015

Občanské iniciativy chtějí zastavit stavbu protipovodňových opatření na řece Malši v Českých Budějovicích. Vedení města plánuje už několik let úpravu břehů kolem Malého jezu. Vychází přitom z projektu, který počítá s bagrováním a kácením desítek vzrostlých stromů v rekreační lokalitě.

Občanské iniciativy Zachraňme Malák a sdružení Malše ale projekt kritizují a považují ho za zastaralý. „Projekt, který je navrhován a který se má realizovat, vychází z deset až dvanáct let starých výpočtů, kdy hladina byla o třicet až padesát centimetrů vyšší než dnes. To znamená, že všechny navrhované prvky ochrany jsou předimenzovány, stoletá hladina nyní už vychází jinak,“ říká Pavel Kolář ze sdružení Malše.

Náměstek primátora Petr Holický si myslí, že projekt odpovídá skutečným potřebám. „Teď se ale ukazuje, že jsou stále námitky, že občané nechápou, co se má pod Malým jezem vytvořit. To potom vyvolává odpor a je otázkou, zda názor občanů už není natolik silný, že zamezí realizaci,“ uvedl.

„Dostali jsme se do fáze politického rozhodnutí, ale ukazuje se, že odborné pozadí asi nebylo dostatečně prodiskutováno a veřejnost s ním nebyla přiměřeně seznámena,“ dodal Petr Holický.

Zastupitelé měli o projektu jednat na zasedání ve čtvrtek 12. listopadu. Bod ale nakonec z programu stáhli. Podle primátora Jiřího Svobody je nutné prověřit nové informace, které předložily občanské iniciativy. O protipovodňových opatřeních se bude mluvit začátkem ledna na mimořádném neveřejném pracovním semináři.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio