Proslulý svůdník chodí v Jihočeském divadle na psychoanalýzu

27. říjen 2018 14:09

Tři Doni Juanové na jednom jevišti. Tenorista, barytonista a činoherec. V Jihočeském divadle v Českých Budějovicích se scházejí v nové inscenaci operního souboru s názvem Don G.

S nápadem spojit do jedné inscenace Mozartova Dona Giovanniho, stejnojmennou operu Giuseppe Gazzanigy a literární texty od různých autorů pojednávající o proslulém svůdníkovi přišel šéf jihočeské opery Tomáš Studený.

K vytvoření scénáře přizval Jana Šotkovského. „Tomu se podařilo podle mě naprosto brilantně napsat dialogy, které to krásně propojují a vlastně si žijí vlastním životem. Ne, že by se snažil vytvořit nějaký jiný příběh, ale má to krásně hudebně-divadelní poetiku. Je znát, že je to člověk nesmírně sečtělý a divadelně zkušený dramaturg,“ popisuje Tomáš Studený.

Režii tří Juanů svěřil operní režisérce Magdaleně Švecové. „Snažili jsme se vybrat všechno, co může Juana zobrazit z různých úhlů pohledu – jako svůdce, který dokáže velice romanticky a zároveň účelově okouzlovat ženy, jako určitého drsoně, který se nebojí propíchnout svého soka, a jako cynika, který si neváží vůbec ničeho,“ říká Magdalena Švecová.

Základem inscenace Don G jsou činoherní výstupy v podání Jáchyma Kučery a Kamily Janovičové. Současný Don Juan chodí na sezení s psychoterapeutkou Donnou D, během kterých jí odhaluje svůj život, a to prostřednictvím výstupů z obou oper.

Prodanou nevěstu přenesli do moderní doby a do Budějovic. Charaktery se nemění, říká režisér

Jihočeské divadlo uvedlo novou inscenaci Prodané nevěsty. Slavnou operu přenesli do moderní doby a do Budějovic

Byznys a konzum vládnou světu. Tak vyznívá nové nastudování Smetanovy opery Prodaná nevěsta v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Česko-slovenský tým se inscenací v mezinárodním obsazení symbolicky připojil k oslavám 100. výročí založení Československa.

„My jsme se snažili vsugerovat divákovi, že se nacházíme v jakémsi očistci, kde panuje bezčasí, a právě tady je Juan jako archetypální postava,“ přibližuje pojetí své inscenace režisérka Magdalena Švecová.

Šéf opery Tomáš Studený dodává, že hudební komedie Don G propojuje rovinu zábavnou s rovinou vážnou.

V hlavních rolích Juanů zpívají Jiří Brückler a Peter Malý, v ženských úlohách se představí Kristýna Vylíčilová, Šárka Hrbáčková a Zuzana Benešová.

Spustit audio

Související