Promítání ve stodole a výstava obrazů v bývalých stájích. Slavonice Fest se šíří i do maličkých vesnic

4. srpen 2019

Filmový a hudební festival se z jihočeských Slavonic letos poprvé rozšířil i do Rakouska. Malá vesnice Fratres, která leží těsně za hranicemi, je novým místem letošního Slavonice Festu.

Tamní statek nazvaný Kulturbrücke Fratres, tedy Kulturní most, je už 25 let místem setkávání českých a rakouských umělců. Teď se v jeho stodole promítají filmy a vystavují tu čeští umělci.

Opuštěný statek proměnil bývalý novinář a cestovatel s hraběcím titul Peter Coreth. „Kulturbrücke Fratres jsme založili s přáteli v roce 1995. Myšlenkou bylo vytvořit platformu pro kulturní výměnu umělců a lidí, kteří přemýšlejí o budoucnosti Česka a Rakouska,“ říká.

Podobný prostor, kam by se dal Slavonice Fest rozšířit, hledal už několik let ředitel festivalu, filmový režisér a producent Ondřej Trojan. „My se známe už hrozně dlouho a já to tady mám rád, je to krásný magický prostor. Pořád jsme přemýšleli, jak propojit Fratres se Slavonicemi,“ komentuje.

Loni už organizátoři festivalu uspořádali ve Fratres malou vernisáž, aby navázali spojení s příhraničním místem, kam se dá dojet ze Slavonic na kole po cyklostezce zhruba za deset minut. „Jezdí sem i náš festivalový autobus a letos jsme to rozšířili, že tady máme velkou vernisáž a máme tady postavený i kinosál. Promítáme denně dva filmy, chceme vyzkoušet, jak se bude divákům líbit jezdit na filmy do zdejší stodoly,“ dodává Ondřej Trojan.

Horečka sobotní noci odstartovala Slavonice Fest. Festival nabídne pětidenní kulturní maraton

V jihočeských Slavonicích začal Slavonice Fest promítáním filmu Horečka sobotní noci a happeningem ve stylu 70. let

Stříbrné flitry, blýskavé košile a saka nebo vlasy sčesané dozadu. Happeningem ve stylu 70. let minulého století odstartoval ve středu na náměstí jihočeských Slavonic filmový a hudební festival.

Možnost vystavit v Rakousku své obrazy dostala mladá malířka Dana Sahánková. Návštěvníci obdivují její kresby divokých zvířat. „Prezentuji tu výběr z prací, které jsem vytvořila za posledních sedm let. Jsou to velkoformátové perokresby na plátně, místy kombinované s kresbou uhlem,“ popisuje.

Výstava děl Dany Sahánkové zůstane ve Fratres i po skončení festivalu. Filmové projekce ve zdejší stodole můžou diváci absolvovat každý den dvakrát.

Atmosféru letního filmového a hudebního festivalu Slavonice Fest zprostředkovává kulturní magazín Kavárna. Dále pořad nabízí rozhovor s Michaelou Klevisovou o její nové detektivce Sněžný měsíc a recenzi knihy Kůly v plotě Jakuba Koháka.

Spustit audio

Související