Horečka sobotní noci odstartovala Slavonice Fest. Festival nabídne pětidenní kulturní maraton

1. srpen 2019 11:49

Stříbrné flitry, blýskavé košile a saka nebo vlasy sčesané dozadu. Happeningem ve stylu 70. let minulého století odstartoval ve středu na náměstí jihočeských Slavonic filmový a hudební festival.

Horečka sobotní noci s Johnem Travoltou návštěvníky opravdu inspirovala, třeba pan Zdeněk z Prahy nic nenechal náhodě. „Jelikož já jsem starší ročník, sedmdesátá léta pamatuji, tak jsem vyrazil s přítelkyní do second handu a nakoupili jsme zboží, které tam nikdo nekupuje, protože tím opovrhovali, a nám to přišlo báječný,“ popisoval.

Další návštěvnice zvolila modré vlasy, bundu s flitry, stříbrné boty a overal z umělého materiálu. „Já jsem se narodila v roce 1973, takže jsem vycházela z těch filmů, které jsem viděla,“ řekla.

V originální krátké zlaté bundě zahájil festival jeho ředitel filmový režisér a producent Ondřej Trojan.

Skvělá atmosféra, lidé vědí, proč tu jsou, chválila Slavonice Fest Aneta Langerová

Aneta Langerová vystoupila v kulturním domě ve Slavonicích. Její koncert byl součástí hudebního programu Slavonice Festu

Slavonický festival je rovným dílem filmový i hudební. Na velké scéně v kulturním domě letos vystoupila například Aneta Langerová nebo kapela Tři sestry, ve stodole v Maříži pak mimo jiné Circus Ponorka, Kalle a Lenka Nová s Petrem Maláskem.

Tematický začátek vyzkoušel festival poprvé loni, když prostřednictvím muzikálu Vlasy vzdal hold Miloši Formanovi. „Lidi houfně na naši výzvu přišli opravdu v tom hippie oblečení a bylo to velmi vydařené a takové pospolité, tak se nám to zalíbilo a řekli jsme si, že bychom mohli takové začátky dělat pořád,“ dodal Ondřej Trojan.

Slavonice Fest nabídne až do neděle na osmdesát filmů a dvanáct koncertů. Promítat se bude například snímek Sarkofág pro královnu, Zlatý podraz nebo Oscary oceněná Favoritka, organizátoři zařadili i seriál Černobyl. V rámci hudebního programu vystoupí mimo jiné kapela Buty, Tomáš Klus nebo David Koller.

Spustit audio

Související