Projekt na opravu českobudějovického Domu umění je hotový, v investičním plánu města ale chybí

22. listopad 2023 11:36

Kolem rekonstrukce Domu umění na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích dál panuje nejistota. Vedení města na posledním zasedání zastupitelstva prohlásilo, že budovu chce opravit. Radnice má hotový projekt i stavební povolení. Při následném schvalování investičního plánu na příští dva roky ale vyšlo najevo, že tento záměr ve výhledu schází.

Svůj názor na schůzi přišli vyjádřit i autoři otevřeného dopisu na podporu rekonstrukce, který podepsalo přes 600 lidí. „Proč tedy rekonstrukce není v tabulce na rok 2025 a 2026? Kromě toho se vůbec nediskutují další aspekty fungování Domu umění,“ řekl na schůzi zastupitelů kurátor a spoluautor otevřeného dopisu Jiří Ptáček.

Vedení Českých Budějovic nedávno prohlásilo, že zvažuje odsunutí projektu o několik let. To vyvolalo vlnu kritiky i na tuzemské scéně výtvarného umění. Teď naopak někteří radní tvrdí, že s projektem počítají a celou záležitost označují za bouři ve sklenici vody.

Podle Jiřího Ptáčka je postup radnice zmatený a nečitelný. „Pokud říkají, že celou dobu jednali a veškeré ty občanské aktivity se zvedly bezdůvodně, tak je otázka, proč občany neujistili třeba před měsícem. To byl ten nejlepší čas, aby panika vůbec nevznikla,“ podotkl.

Kroky radnice kritizuje i část opozice, která v minulém volebním období projekt na rekonstrukci Domu umění připravovala. Zastupitel Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice prosazoval, aby se město pro vypsání tendru na zhotovitele oprav zavázalo usnesením zastupitelů. Tento návrh ale neprošel.

„Není k tomu žádný písemný závazek ani žádné hlasování, takže to, co bylo řečeno dneska, za měsíc vůbec nemusí platit. Mám vážné obavy, že tímto rozhodnutím si rada nikam nepomohla. Mě to nepřesvědčilo, natož jak to má přesvědčit kulturní veřejnost,“ komentoval.

Čtěte také

V Domě umění sídlí renomovaná Galerie současného umění a architektury. Kromě ní tam má po rekonstrukci být také městské informační centrum a prostory pro edukativní činnost.

Podle náměstka primátorky pro finance Petra Maroše z ODS je ale potřeba ještě zpřesnit náplň dalších částí budovy. „Já tomu vytýkám například to, že se počítalo, že v jednom patře bude sedět odbor kultury. Myslím si, že úředníci mají sedět na radnici. V Domě umění má být umění a my chceme najít takovou náplň, aby Domem umění byl, a pak ho zrekonstruujeme,“ řekl.

Projekt na rekonstrukci byl navíc součástí kandidatury na titul Evropského hlavního města kultury v roce 2028, který České Budějovice vyhrály. Na otázku, zda se skutečně do té doby budovu podaří opravit, ale vedení města jasnou odpověď nedalo. „Především chci zaručit to, že pokud se začne rekonstruovat, tak budeme znát náplň celého toho domu. To je jediné, co bych chtěl zaručit, a o tom je v tuto chvíli diskuze,“ dodal Petr Maroš.

Zastupitelé naopak schválili navýšení provozního příspěvku pro Galerii současného umění a architektury oproti letošku o více než 50 procent. V příštím roce tak město na její činnost ze svého rozpočtu poskytne 1,5 milionu korun.

Spustit audio

Související