Prodej pyrotechniky zaměstnává před Silvestrem také pracovníky České obchodní inspekce

30. prosinec 2021 15:05

I několik milionů korun může zaplatit obchodník za porušení pravidel prodeje pyrotechniky. Jejich dodržování na jihu Čech celý prosinec kontrolují v kamenných obchodech pracovníci České obchodní inspekce.

Inspektoři vždy nakoupí jako běžní zákazníci a zboží prohlédnou. Udělali to například v prodejně v centru Českých Budějovic. „Tady máme Party Magic, 25 ran, jsou tu všechna varování, označení kategorie, český návod také, takže to splňuje všechny požadavky,“ popisuje inspektor.

Jeho kolega mezitím kontroluje správné skladování. „Nesmí to být mezi hořlavým materiálem. Je to prodávané v balení, nic není načaté, takže bez problému,“ komentuje.

Čtěte také

„Je vidět, že tady mají všechno v pořádku. Mají tu dokonce i klasickou velkou ceduli s označením, jak se to smí prodávat, jak by to mělo být podle zákona. Jsou tu kontakty na výrobce a distributora, datum spotřeby,“ doplňuje inspektor.

Česká obchodní inspekce pro Jihočeský kraj a Vysočinu provedla od začátku prosince dvě desítky kontrol. „Zatím jsme nezaznamenali porušení zákona, tak doufám, že to bude pokračovat až do konce roku, protože máme v plánu samozřejmě kontrolovat do Silvestra. Opravdu se prodávající už poučili a výrobky nabízejí přesně podle zákona,“ uvádí ředitelka inspekce Martina Střihavková.

Za porušení zákona o prodeji pyrotechniky hrozí prodejcům pokuta až do výše pěti milionů korun. Na jihu Čech a na Vysočině ale zatím nikdo tak velkou částku platit nemusel. Pokuty se v minulých letech pohybovaly v řádech tisíců korun.

Spustit audio

Související