Hygienici stále kontrolují dodržování protiepidemických opatření, například ve fitness centrech

8. říjen 2021 11:28

Dezinfekce, roušky a potvrzení o bezinfekčnosti se kvůli pandemii koronaviru staly nedílnou součástí našich životů. Potřebujeme je v restauracích, kavárnách a barech, ale také na sportovních a kulturních akcích.

I když je v současnosti pacientů s covidem méně než loni touto dobou, hygienici dodržování mimořádných opatření stále kontrolují.

Navštívili například sportcentrum v Českých Budějovicích. „Vyžadujeme doklady o očkování, nebo prodělání nemoci, máme tu i jednorázové testy. Dezinfekci máme u vstupu i po celém centru,“ popisoval protiepidemická opatření manažer Radim Šupka.

Mezi cvičícími zároveň musí být rozestupy, není tak možné využívat všechny stroje. Po každém zákazníkovi pak personál stroj dezinfikuje. „Je to nutné zlo. My jsme si zvykli, horší je to s klienty, protože samozřejmě někteří to dodržují bez problémů a někteří mají výhrady,“ řekl.

Čtěte také

Sportcentrum podle něj pocítilo celkem výrazný odliv klientů. Cvičit sem v době protiepidemických opatření stále chodí ale například pan Petr. „Já už bych ta opatření dávno zrušil, ale tady se to opravdu dodržuje. Už aby byl konec, protože je to pořád dokola,“ komentoval.

Jihočeští hygienici provedli od začátku roku tisíce kontrol. Ředitelka Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová jejich výsledek hodnotí pozitivně. „Provozovatelé skutečně opatření dodržují. V případě pochybení se většinou jednalo o nenošení roušek, udělili jsme devadesát pokut v celkové výši kolem 60 tisíc korun,“ uvedla.

Hygienici budou v těchto kontrolách i nadále pokračovat. Příští týden se například vydají do autobusů a trolejbusů městské hromadné dopravy.

Spustit audio

Související