Procházka ledovým horským potokem. Na Šumavě jsou nové Kneippovy lázně

Jaké to je projít se po různě velkých kamenech ledovým horským potokem? To zjistí návštěvníci Železnorudska na Šumavě. Grádelský potok nově nabízí takzvaný Kneippův chodník pro koupel nohou s akupresurou.

„Potok se rozděloval na dvě části a mezi tím byl ostrůvek, a tak jsme jednoho ramene využili k tomu, abychom tu postavili Kneippovy lázně. Potok má v zimním období kolem čtyř stupňů, teď v létě je to asi sedm až osm stupňů,“ popsal lesní správce Petr Najman.

S nápadem zřídit u Železné Rudy Kneippovy lázně přišla majitelka místního horského hotelu Marcela Malá, která se nechala inspirovat při návštěvě v Jeseníkách. Potom se obrátila na Lesy České republiky se žádostí, zda by se něco podobného nedalo vybudovat i na Šumavě.

Kneippův chodník na Grádelském potoce se skládá ze tří kaskádovitých bazénků, ve kterých je velmi ledová voda. První bazének je nejdelší, má přibližně šest metrů a jsou v něm největší kameny. Ve druhém jsou kamínky drobnější a v posledním už se lidé procházejí po jemném písku.

Kneippova lázeň je vodoléčebnou otužovací procedurou, která též zrychluje metabolismus. Podstatou je ochlazování a ohřívání nohou s použitím vody. Klasická lázeň se sestává ze dvou chodníků, které jsou vydlážděny oblázky. V jednom je teplá voda okolo 40 °C, ve druhém studená voda. Napřed se nohy zahřejí, pak se zchlazují. Takto se to opakuje několikrát za sebou. Pokud není k dispozici teplá voda, nohy se zahřívají zdviháním do výšky vsedě nebo vleže.

„Při přístupu k lázním je informační tabule, kde je vysvětlený celý princip a postupy kneippování. Standardně se to dělá tak, že jsou bazénky se studenou a teplou vodou. Tady samozřejmě teplou vodu nemáme, takže tou alternativou je studená voda a potom si sednout a nechat si nohy prohřát od slunce,“ řekl Petr Najman.

Konečné náklady na vybudování Kneippova chodníku byly 546 tisíc korun.

autoři: jik , en
Spustit audio

Související