Houbaři na Šumavě platí pokuty za parkování mimo vyhrazená parkoviště

23. červenec 2018 09:30

Houbaři a sběraři borůvek většinou přijíždějí na Šumavu autem a mnozí z nich špatně parkují. Často vůbec nevědí, že na území národního parku smí stát jen na označených parkovištích.

Hned několik špatně parkujících návštěvníků objevil strážce parku Jan Schafhauser na ploše u cesty mezi Skelnou a Hůrkou, která dále pokračuje na Gerlovu Huť.

I když plocha vypadá jako parkoviště, není tomu tak. „Sice tu není zákaz vjezdu, ale podle zákona nemůžete s motorovými vozidly vyjíždět mimo místní komunikace nebo parkovat mimo místa, které vyhradil orgán ochrany přírody,“ vysvětluje Jan Schafhauser a na místě uděluje malou blokovou pokutu.

Návštěvníci Šumavy by měli dávat pozor, kde parkují. „Na území Národního parku Šumava je možné parkovat jen na vyhrazených parkovištích," upozorňuje mluvčí parku Jan Dvořák.

Kdo odstaví vůz mimo tato parkoviště, porušuje zákon. Na místě může dostat pokutu až do výše 10 tisíc korun a ve správním řízení až 100 tisíc korun. „Pochopitelně takto vysoké pokuty neukládáme, ale když jedu na houby je nutné parkovat jen tam, kde je to možné,“ dodává Jan Dvořák.

Pokud se při kontrole nepodaří řidiče odchytit, nebo není čas na něj několik hodin čekat, předávají strážci přestupek k vyřízení na úřad. „Vozidlo musíme na místě nafotit a fotky pošleme na státní správu do Vimperku, kde si řidiče podle registrační značky dohledají a předvolají si ho k podání vysvětlení,“ popisuje správce Jan Schafhauser.

Návštěvníci, které na špatné parkování upozorní, jsou většinou překvapení a vůbec neví, že takové nařízení existuje.

Jedinou možností, jak se vyhnout nepříjemnostem, je podle Jana Schafhausera se seznámit s návštěvním řádem Národního parku Šumava. „Všechna nařízení a další informace lze dohledat na internetových stránkách parku nebo je možné zajít do kteréhokoliv informačního střediska,“ doplňuje

Strážci parku kontrolují špatné parkování pravidelně. Obecně platí pro řidiče zásada, že mimo obce a zastavěná území se smí v národním parku stát jen tam, kde je značka parkoviště.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio

Související