Proč Třeboňští odmítají protipovodňová opatření na rybníku Rožmberk?

31. červenec 2014

Protipovodňová opatření na rybníku Rožmberk počítají s demolicí několika domů v třeboňské místní části Hvízdalka. Obyvatelé ani radnice s tím nesouhlasí.

Obyvatelé třeboňské místní části Hvízdalka, včetně Tomáše Korčáka, si nedovedou představit, že by jejich domy někdo srovnal se zemí. Protipovodňová opatření na rybníku Rožmberk by ale mohla před povodní ochránit Soběslav, Planou nad Lužnicí a Veselí nad Lužnicí.

Už v roce 2005 město Třeboň vydalo změnu územního plánu. O Hvízdalce se v tomto dokumentu píše jako o místě určenému k asanaci a s možností vyvlastnění. O tom ale nikdo z místních nevěděl.

O protipovodňových opatřeních na rybníku Rožmberk padla první zmínka v listopadu roku 2010 ve studii, kterou nechal zpracovat Jihočeský kraj. V ní se už počítá s demolicí Hvízdalek. K této studii žádné připomínky město za vedení starosty Jana Váni z ODS nemělo. S místními se o několik měsíců později sešlo nové vedení města.

Třeboňští radní se s obyvateli Hvízdalky podruhé sešli až na začátku července letošního roku. Jak se politici dohodnou, bude jasné v říjnu letošního roku po zasedání zastupitelů Jihočeského kraje.

Spustit audio