Pro volejbalisty Jihostroje byl loňský rok neúspěšný, Marek Šotola na něj ale bude vzpomínat rád

5. leden 2019 13:52

Při rekapitulaci loňské sezony moc radosti mezi volejbalisty českobudějovického Jihostroje nebylo. Klub po jedenácti letech poprvé skončil v nejvyšší soutěži bez medaile. Jeden z hráčů ale s klidným svědomím může prohlásit, že rok 2018 pro něj byl nejlepším v dosavadní kariéře.

Marek Šotola se v roce 2018 stal společně s týmem juniorů České republiky vicemistrem Evropy a ještě k tomu dostal po šampionátu individuální ocenění pro nejlepšího univerzála starého kontinentu v této věkové kategorii.

Velký sportovní úspěch se promítl i do pořadí v anketách v závěru roku. Za leteckým akrobatem Martinem Šonkou, triatlonistou Františkem Linduškou, sjezdařkou na divoké vodě Anežkou Paloudovou a bikerkou Terezou Sáskovou skončil v anketě o nejlepšího Sportovce Jihočeského kraje na pátém místě.

„Je to příjemné ocenění vzhledem k tomu, že je to v dospělé kategorii,“ komentoval devatenáctiletý volejbalista.

V desítce byl mezi zářivými hvězdami z nejrůznějších sportovních odvětví. Jaký sport by si rád vyzkoušel? A troufl by si s Martinem Šonkou do kokpitu akrobatického letadla? „No, do letadla bych si asi troufl a klidně bych si vyzkoušel kajak,“ odpověděl.

Extraligová hvězda z Černé Hory teď hraje volejbal pro radost ve Starých Hodějovicích

Černohorský volejbalista Nikola Renovica nastupuje v jihočeském krajském přeboru za Staré Hodějovice

Volejbal v jihočeské krajské soutěži hraje černohorská hvězda. Extraligový Jihostroj ubojoval všechny vyrovnané koncovky proti Lvům Praha. Fotbalový krajský přebor má za sebou čtrnácté kolo. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Do toho, ve které sbírá úspěchy na světových řekách Anežka Paloudová, by se ale 203 centimetry vysoký levák určitě nevešel. Lepší bude, když zůstane u volejbalu, nad sítí má před sebou veliké výzvy.

„V roce 2019 budeme mít mistrovství světa v Bahrajnu, takže nás určitě čeká soustředění s juniorským nároďákem,“ prozradil.

A jaké plány má s českobudějovickým Jihostrojem? „Bojovat o titul,“ řekl jednoznačně. Kromě  účasti v boji o zlato v extralize má naplánovaného také finálového soupeře. „Já si myslím, že i když teď se Varům nedaří, stejně se v play-off rozehrají a chtěli bychom být třeba s nimi ve finále,“ dodal.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související