Příběh politické vězeňkyně Dagmar Šimkové zavede diváky do opuštěné vodárny v Písku

11. srpen 2019

Do objektu bývalé vodárny v Písku zasadilo svůj letošní speciální projekt mezinárodně uznávané Divadlo Continuo. Připomene v něm osudy písecké politické vězeňkyně Dagmar Šimkové, jejíž vila stojí ve stráni jen pár set metrů od vodárny.

Inscenaci s názvem V břiše velryby připravovalo Divadlo Continuo téměř půl roku. Na poslední čtyři týdny přizvalo ke spolupráci herce, tanečníky a performery z dvanácti zemí světa.

Místo, které více než sto let sloužilo pro úpravu vody, je teď úplně prázdné. Hluboké jímky bez kapky vody najednou působí jako kobky. „Nám to přišlo jako krásná metafora, kdy v tom prostoru, který už nefunguje, se najednou objeví osud Dagmar Šimkové, která se také z jednoho dne na druhý najednou probudila ve společnosti, která byla úplně zvrácená,“ říká režisér Pavel Štourač.

Vila Dagmar Šimkové je vidět z oken vodárny. Komunisti dívku uvěznili, když jí bylo třiadvacet, z vězení vyšla skoro ve čtyřiceti. „Nechali jsme se inspirovat její úžasnou knihou a ten její příběh se stal, vedle dalších, jedním z hlavních motivů,“ dodává Pavel Štourač.

Diváci společně s herci, muzikanty, tanečníky a performery projdou téměř celou vodárnu. Před nimi se budou otvírat jednotlivé obrazy. „Vyprávění příběhu tu je, ale není vždy chronologické, jednoznačné, je spíš takové tajemnější. My doufáme, že pro diváky je inspirující tím, že mají šanci si tvořit ten příběh trochu i sami,“ naznačuje dramaturg Marek Turošík.

„Na začátku budou mít velmi velkou svobodu v tom vybrat si, co chtějí vidět nebo v jakém pořadí to chtějí vidět. V druhé části dojdou všichni na jedno místo, kde začne společná divadelní akce, ale až potom, co si projdou nějakou svou individuální cestou,“ doplňuje Pavel Štourač.

Divadlo Continuo hraje představení V břiše velryby ve staré vodárně v Písku do 15. srpna.

Na letní projekt Divadla Continuo zve kulturní magazín Kavárna. Dále pořad přináší zhodnocení Slavonice Festu s jeho ředitelem Ondřejem Trojanem, představuje časosběrný dokument Sarkofág pro královnu a nabízí recenzi filmu Maradona.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.