Příběh, který mohly prožít naše prababičky. Jihočeské divadlo uvádí Smetanovu operu Tajemství

9. březen 2020

Jednu z málo uváděných oper Bedřicha Smetany zařadilo na repertoár Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Komická zpěvohra Tajemství je předposledním skladatelovým dílem, kdy už na autora citelně doléhala ztráta sluchu, přesto ji někteří znalci považují za jeho nejdokonalejší operu vůbec.

Děj se točí okolo sporu dvou nesmiřitelných rodů prezentovaných konšely Kalinou a Malinou, ale hlavně kolem dlouho nenaplněné lásky mezi zchudlým Kalinou a Rózou, která je Malinovou sestrou.

Takovou banální zápletku by dnešní mladí lidé vůbec neřešili, ale jak říká režisér inscenace Tomáš Studený, je to kus naší historie. „Snažili jsme se vyjadřovat současnými divadelními prostředky, nicméně chtěli jsme zprostředkovat příběh, který mohly prožít naše prababičky, protože se nám zdálo, že je napsaný velmi psychologicky uvěřitelně, velmi citlivě, niterně,“ říká.

Mezi hlavní motivy používané v opeře Tajemství patří květina a květinový vzor. „Objevuje se tam hodně často v kostýmech i scénografii. Květina je takovým nenápadným průvodcem příběhu,“ popisuje Tomáš Studený.

Tvůrci podle něj vychází z dobovosti 19. století, kdy se příběh odehrává. „Je to originální nápad Elišky Krásnohorské, nejedná se o žádné literární zpracování, ale přímo její libreto, a Smetana ho zhudebnil skutečně velmi citlivě. Myslím si, že Smetana s Krásnohorskou se tam hezky potkávali v tom svém tvůrčím naladění, takže z toho vyšel nesmírně jímavý příběh,“ komentuje režisér.

Čtěte také

Inscenaci přenesl do Českých Budějovic z Ostravy s drobnými úpravami v obsazení hlavních rolí. „Třeba roli Rózy zpívá Šárka Hrbáčková, která je naší stálou hostující umělkyní. Já jsem na ni trochu myslel, už když jsme Tajemství připravovali v Ostravě, myslím, že má mimořádný dar v tom roli zazpívat i niterně prožít, a to je něco, co ta Róza potřebuje,“ vysvětluje.

V roli rychtáře Kaliny se představí Svatopluk Sem. „Kalina má rád tu vesnici, její obyvatele a je zamilovaný do Rózy, ale nemá odvahu. Dlouho žije sám a je to také takový morous. Jsou tam situace, kdy Róza sama mu naznačuje něco, co Kalinu rozčiluje, a nedokáží se k sobě dostat, přitom se asi oba mají rádi,“ nastiňuje.

Novou operní inscenaci Jihočeského divadla Tajemství představuje kulturní magazín Kavárna. Dále přináší rozhovor se sochařem Michalem Trpákem, který se rozhodl s přáteli oživit prostor budějovické Rabenštejnské věže, ukázku z audioverze úspěšného románu Kluk, který spolkne vesmír, a recenzi knihy Sucho amerických autorů Neala Shustermana a Jarroda Shustermana.

Spustit audio

Související