Přesně před dvaceti lety se po velkých deštích protrhla hráz Metelského rybníka na Strakonicku

13. srpen 2022 07:00

Běžně se Metelský rybník na Strakonicku vypouštěl šest týdnů. Přesně před dvaceti lety vlivem silných dešťů praskla jeho hráz a dva miliony kubíků vody během několik hodin způsobily zkázu v blízké obci Metly. 

Byli jsme se podívat, jak teď obec vypadá a jak na událost vzpomínají místní. Více uslyšíte v reportáži Kristýny Barchini.

Voda v obci tehdy prakticky srovnala se zemí třináct domů. Obraz zkázy, který po sobě zanechala, se stal jedním ze symbolů povodní na jihu Čech. Teď už událost připomíná jenom pomník na návsi v Metlách. Místní ale na dramatické události asi nikdy nezapomenou.

Čtěte také

„Mě probudila nějaká rána, připadalo mi to, jako když se trhají lana, nebo takový podobný divný zvuk. Pak jsme zjistili, že se protrhly hráze. Nad Metelským rybníkem se protrhl rybník a ta voda, co vletěla do toho Meteláku, tak ta hráz to neudržela,“ vzpomíná na osudnou noc Olina Cihlová. Ona sama žije v nedaleké Předmíři. V Metlách ale mají dům její rodiče.

„Když jsem tam prvně přišla, tak mě tam přivezl manžel. A když jsem to viděla, začala jsem brečet. A tenkrát mi řekl, že takhle jim nepomůžu,“ vzpomíná Olina Cihlová s tím, že pak vzala košík a šla po směru vody a hledala odplavené věci.

Metly při povodních v roce 2002 pot, co praskla hráz rybníku

Na náves plnou relativně nových domů vzal redaktorku tehdejší starosta obce Karel Palivec:

„Dneska už si to ani člověk nedovede pořádně představit, ale tady v centru obce, kde stojíme, tady nebylo nic. Změť kamení, větví, bahna, mrtvé ryby, všechno možné, jenom ne baráky. Střed obce byl, jakoby tu spadla bomba. Dneska už tady jsou baráky nové, hezky upravené, je to sice hezky upravené, ale ta vesnice je jiná. Člověk má pořád před očima tu starou vesnici, tak, jak to bývalo dřív.“

Z postižených rodin odešly pouze dvě. Ostatní se rozhodly v obci zůstat a svůj domov znovu vybudovat.

Po hrůzách ale přišla obrovská vlna solidarity. Lidé přispívali finančně, do Metel se také sjížděli dobrovolníci z celé země.

Celou reportáž si poslechněte online.

Dům zničený při povodních v roce 2002 v obci Metly
Spustit audio