Před čtvrtstoletím navždy odešel dirigent a hudební skladatel Jaroslav Voříšek

16. březen 2023

16. března tomu bylo 25 let, kdy zemřel známý českobudějovický vojenský dirigent a hudební skladatel Jaroslav Voříšek, všemi zvaný Jára. Dožil se 70 let. Byl to mistr svého oboru a při komponování se řídil zásadou, že nepustí skladbu ven, dokud nebude „sedět do poslední noty“.

Pozorný posluchač pozná, jak jsou jeho písničky prokomponované a muzikant si na nich přímo pochutná.

Jára Voříšek příležitostně působil jako hudební režisér. Jinak skládal písně nebo upravoval lidovky pro více jihočeských kapel; nejčastěji pro Budvarku, Vlachovku nebo Iglovanku. Nahrávka valčíku Doudlebské zahrady, kterou v Dechovkovinkách uslyšíte, je z roku 1987 a tato písnička měla být zařazena na plánovanou dlouhohrající desku Iglovanky. Žel, z realizace tehdy sešlo, ale nahrávky v naší fonotéce zůstaly.

Vrchol letošní plesové sezóny máme za sebou, ale sem tam se ještě nějaká pozvánka na bál objeví. Kupříkladu dobrovolní hasiči ze Srbic na Domažlicku zvou na svůj sobotní ples, na kterém budou od 20 do 2 hodin vyhrávat Babouci. Pro nejstarší jihočeskou dechovku je tato štace letos jubilejní, neboť do Srbic pojede už podvacáté. S Malou muzikou Nauše Pepíka si můžete zazpívat v neděli v kulturním domě Myslív na Klatovsku. Bude to odpoledne josefské a začátek je stanoven na 14. hodinu. Tyto pozvánky doplníme lidovou polkou v mé úpravě Včera zvečera. Hrají a zpívají Babouci.

Krátce po sobě opustili muzikantské řady dva bubeníci. V únoru se Podhoranka rozloučila se svým bývalým bicistou Jaromírem Lavičkou, který u ní bubnoval od poloviny 80. let do roku 1994. Jaromír bydlel v Kamenné a podílel se také na prvních rozhlasových nahrávkách této populární jihočeské dechovky.

14. března zahrála Třeboňská 12 naposledy Antonínu Apfelthalerovi. Antonín, bytem v Suchdole nad Lužnicí, se dožil 75 let. U Třeboňské 12 ale nebubnoval, nýbrž zpíval, a to v letech 1988 – 1996. Za okamžik si jeho hlas připomeneme. Po odchodu od Třeboňské 12 usedl Tonda za bicí v malé kapele Flamendři, kde hrál a zpíval až do vypuknutí covidové pandemie. Návrat na jeviště mu pak zdravotní stav už nedovolil. Na stále veselého kolegu, který nezkazil žádnou legraci, vzpomeneme v Dechovkovinkách polkou Jana Kordy a Vaška Zemana Fláma. Pro Třeboňskou 12 ji upravil Jan Lipold.

Na příští týden přichystali pořadatelé v Lysé nad Labem pětidenní Festival dechovky. Každý den se zde bude vyhrávat od 10 do 16 hodin. V první den, což bude středa 22. března, se ale začne už v 9:45. Do Lysé nad Labem zavítají Babouci a Malá muzika Nauše Pepíka. Ve čtvrtek 23. března budou na lyském výstavišti vyhrávat pražská Krajanka a domažlická Horalka.

Na pátek připravil program Český rozhlas a dechovkový bohužel nebude. Dechové kapely se vrátí v sobotu 25. března, kdy v Lysé zahraje Jiří Škvára a jeho muzikanti a budou se střídat s pardubickou Pernštejnkou. V neděli 26. března festival zakončí koncerty Křídlovanky a Táboranky.

V závěru Dechovkovinek se zastavíme u skladatelského odkazu Karla Komzáka; vojenského kapelníka, jehož život ohraničily roky 1823 a 1893. 200 let od Komzákova narození si připomeneme 4. listopadu. 130. výročí úmrtí připadne na neděli 16. března. Rodák z jihočeských Netěchovic, který je pohřben v Týně nad Vltavou, byl svého času populární po celém rakousko-uherském mocnářství. 

Spustit audio